Csökkent az agrárium nyeresége tavaly

A Pest Megyei Agrárkamara által szervezett fórumon ismertette: a gyengébb gazdasági teljesítmény a korábbinál kedvezőtlenebb természeti és gazdasági viszonyok együttes hatásának következménye. A gazdasági krízis miatt sem a mezőgazdasági cikkek, sem az élelmiszerek árnövekedésére nem lehet számítani – tette hozzá.

Egy milliárd euró exporttöblet

Pozitívumként értékelte ugyanakkor, hogy az ágazat mindezek ellenére is mintegy nettó 1 milliárd euró exporttöbbletet produkált. Azt is kedvezőnek tartotta az államtitkár, hogy a gazdálkodók összességében 613 milliárd forint forráshoz juthattak. Ez az elmúlt két évtized legnagyobb kifizetési összege volt az ágazatban – mondta Gőgös Zoltán. Az államtitkár kitért arra, hogy az állattenyésztés teljesítményének növeléséhez mindenképpen korszerűsíteni kell az állattartó telepeket, emellett a dohánytermelésnek és a kertészeti ágazatnak is kiemelt figyelmet kell kapnia.

Négyszáz milliárd forintos forrásigény

A többletforrásra a mezőgazdasági termelőknek igen nagy igényük és szükségük van, ami az is mutat, hogy az utóbbi három-négy hónapban mintegy 16-17 ezer kérelem érkezett az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) forrásainak igénybevételére – mondta el az államtitkár. A forrásigény megközelíti a 400 milliárd forintot. Ebből mintegy 130 milliárd forint az állattenyésztés, 80 milliárd az élelmiszeripar, 20 milliárd a biodízel program és 64 milliárd forint a fiatal gazdák támogatási igénye. A kertészeti ágazat igényeit most összesítik a minisztériumban. Gőgös Zoltán ugyanakkor jelezte: a rendelkezésre álló szabad forrás a célok megvalósítására 180 milliárd forint. Ezért az igényeket rangsorolni fogják. Az államtitkár kitért arra, hogy a tejtermelők az idén literenként várhatóan mintegy 21-22 forintos támogatáshoz jutnak. Beszélt arról is,hogy az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatásra érkezett mintegy 16.500 igényből, mintegy 2.600-at lehet kielégíteni. A korábbi 50 százalékos támogatás helyett azonban csak 35 százalékos támogatási szintet lehet majd igénybe venni.

Áprilistól már moratórium!

Az államtitkár utalt arra, hogy március 31. után nem hozható határozat kifizetési ügyekben. Ez a moratórium az agrártárcára is vonatkozik. Utalt ugyanakkor arra, hogy a Magyar Agrárkamara ez ügyben levélben fordult a miniszterelnökhöz, kérve a döntés felülvizsgálatát. Gőgös Zoltán jelezte: az FVM már kérte az unió illetékeseitől a termőföld-moratórium meghosszabbítását. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindemellett szükséges egy új földtörvény megalkotása is. Fenn áll a veszély ugyanis – húzta alá az államtitkár -, hogy megélénkül a spekulatív tőke érdeklődése a magyar termőföld iránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.