Csökkentek a mezőgazdasági árak júliusban

Júliusban a növényi termékek árszínvonala 21,4, az élő állatok és állati termékeké 3,0 százalékkal esett vissza, míg január-júliusban sorrendben 29,7 százalékos, valamint 3,6 százalékos csökkenést mért a KSH. Az idén január-júniusban 24,3 százalékkal csökkentek mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbihoz képest, ami a növényi termékek árszínvonalának 33,2 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 3,8 százalékos visszaeséséből adódott. Az agrártermékek termelőiár-szintje júniusban 13,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 17,5 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké pedig 3,9 százalékkal esett vissza.

A kukorica tartja a májusi szintet
   
Tavaly az első hét hónapban a mezőgazdasági termelői árak 20,3 százalékkal nőttek éves bázison, a növényi termékek 20,8 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek termelői árának 19,6 százalékos növekedése nyomán. Az idén júliusban a gabonafélék termelői ára a 2008. júliusihoz viszonyítva 25,2 százalékkal esett. Ebben a hónapban kezdődött a búza betakarítása és az idei évi termény értékesítése, aminek következtében a búza termelői ára a 2009. júniusihoz képest 23,6 százalékkal mérséklődött. A kukorica ára tartja a májusi szintet, e termék értékesítési dömpingje a következő hónapokban várható. Júliusban az olajnövények termelői ára 38,7 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. A burgonya termelői ára 3,6 százalékkal nőtt, a zöldségféléké 6 százalékkal mérséklődött júliusban. Ebben az időszakban a legjelentősebb súlyú termékek a zöldborsó és a zöldpaprika voltak, előbbinek 0,6, utóbbinak 29,3 százalékkal csökkent az ára az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Júliusban a gyümölcsök termelői ára 20,1 százalékkal esett vissza; a meggyé 9,7, a ribiszkéé 29,6, a barackféléké 25 százalékkal csökkent.

Drágult a sertés

A vágóállatok termelői árainak 2,7 százalékos növekedése a vágómarha és a vágósertés árának 12,4, illetve 7,9 százalékos emelkedéséből, továbbá a vágóbaromfi árának 5,2 százalékos mérséklődéséből adódott júliusban. A vágómarha felvásárlási ára 2009 májusáig nőtt, majd júliusra kilója 340,8 forintra csökkent. A vágósertés kilogrammonkénti felvásárlási ára a februári 313 forintról folyamatosan 340,5 forintra növekedett. Az állati termékek árainak 16 százalékos mérséklődésén belül az étkezési tyúktojás termelői ára 8,3 százalékkal emelkedett, a tejé 24,5 százalékkal visszaesett. A korábbi hónapok árcsökkenése folytatódott, júliusban a tej felvásárlási ára már csak 56,4 forintot ért el literenként. Január-júliusban a gabonafélék termelői átlagára 39,2 százalékkal mérséklődött az előző év első hét hónapjához képest, míg az ipari növények ára 17 százalékkal lett alacsonyabb. A burgonya ára 5,7 százalékkal nőtt. A zöldségféléké 6,4, a gyümölcsöké ennél jóval nagyobb mértékben, 23,4 százalékkal csökkent január-júliusban az egy évvel korábbihoz képest. A KSH adatai szerint a vágóállatok termelői árai 3,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a vágósertés és a vágómarha ára nőtt 13, illetve 10,3 százalékkal, a vágóbaromfié csökkent 6,6 százalékkal. Az állati termékek árai az idei év első hét hónapjában 18,3 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a tejé 26,1 százalékkal visszaesett, a tojásé 5,5 százalékkal nőtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.