Demonstrációt tarthatnak a tejtermelők

A megváltozott körülményekre tekintettel azonban annak időpontját és helyszíneit mérlegeli a bizottság. A tejtermelők állítják: az ágazat válsága hónapról-hónapra mélyül. A tavaly januári 95,15 forintos kilogrammonkénti (egy liter tej 1,029 kilogramm) tejfelvásárlási ár mára 60 forint alá csökkent.

Nincsenek felvásárlási szerződések?

A tejtermelők jelentős része jelenleg nem rendelkezik felvásárlási szerződéssel a megtermelt tejére. A meglévő szerződések nagy része árat nem tartalmaz. Az agrártárca ez év január 21-én meghirdetett 2,5 milliárd forintos intézkedési csomagja az ágazat megsegítésére megkésett, és hatását nem érezteti – állítják a tejtermelők.

Uniós elutasítás

A bizottság közleménye szerint a konzultáción Gráf József arról adott tájékoztatást a demonstrációs bizottságnak, hogy Mariann Fischer Boel, az unió agrárbiztosa az öt ország támogatásával készült, a hektikus tejpiaci helyzet megoldását célzó javaslatot elutasította. Az agrártárca irányítója ugyanakkor ígéretet tett, hogy Büsszelben további támogatókat keresnek és a következő uniós agrárminiszteri értekezleten továbbra is napirenden tartják – az ügyben érintett országok – a közösségi tejpiaci szabályozás kérdését.

Javaslat nemzeti intézkedésekre

A demonstrációs bizottság javaslatot tett az agrártárca vezetőjének a nemzeti hatáskörbe tartozó intézkedések megoldására is. Így például a tejtermelők szeretnék eléri a termelői tb-befizetések visszatérítését, továbbá a hitelek biztosítását szeretnék elérni, illetve a hitelek kamattámogatását is kezdeményezik. Jelezték azt is, hogy a tejágazat válságának megoldása érdekében tárgyalásokat kívánnak folytatni a pénzügyminiszterrel és a leendő kormányfővel is.

Kapcsolódó hírek:
Gráf tárgyalt a tejesekkelMezőgazdasági Bizottság: súlyos helyzetben a tejágazatGráf: 650 milliárd műszaki-technikai fejlesztésreNagyszabású gazdatüntetés PrágábanMagyar tejesek is tüntetnek PrágábanMOSZ-elemzés: tovább romlott a tejágazat helyzeteVálságban a tejágazat: segítség vagy demonstráció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.