Dollárban húzós árfolyam a nemesfémek piacán

A 2009. decemberi csúcsról, (tavaly december 3-án 1.226,10 dollár volt az unciánkénti aranyár) 12 százalékot korrigált vissza a piac, most az 1.100 dollár/uncia tartományt erősíti az árfolyam. A korrekció párhuzamosan történt a dollár erősödésével. Ha a dollár tovább erősödik a vezető valutákkal szemben, úgy 2010 első és második negyedévében igazán jelentős árfolyam-növekedésre nem lehet számítani.

Spekulációs áremelkedés

Az összegzés szerint “a sárga fém” 28 százalékos hirtelen drágulása az elmúlt év utolsó negyedévében túlnyomórészt a spekulációnak volt köszönhető. A határidős tőzsdéken közel egy millió unciával nőtt a kontraktusok száma. A spekulációs roham lecsengésével pillanatnyilag a 900 és 1.170 dollár/uncia közötti sávban mozog az arany árfolyama, de idén az unciánkénti 1.000 és 1.375 dollár közötti tartomány várható, amely 1.180 dolláros átlagárnak felelne meg. Az arany piacán a hosszú távú emelkedő trend továbbra is töretlennek tűnik. Ez jellemzően a befektetői keresletnek köszönhető, amely alkalomadtán (például gyengülő dollár, alacsony kamatok, vagy likviditásözön esetén) “túlzásokba is esik”. Egy uncia arany előállítási költsége jelenleg 650 dollár körül alakul, ami szintén indokolja a mostani magas árfolyamot.

Robbanásszerűen lett népszerűbb

A Magyar Aranypiac Kft. szerint Magyarországon egyébként 2009-ben robbanásszerűen nőtt az aranybefektetés népszerűsége. Idehaza még soha nem vásároltak az emberek annyi arany érmét és rudat befektetési célzattal, mint tavaly. Ez a trend a jövőben is folytatódni fog, és valószínű, hogy “egyre szélesebb tömegek” számára válik ismertté az aranyba befektetés lehetősége. Ezek a “széles tömegek” azok, akiknek köszönhetően már majdhogynem garantálható a nemesfémek jövőbeni további drágulására. Két milliárd kínai és indiai fogyasztó olyan mérvű nyersanyagéhséget gerjeszt a nemesfémek piacán is, amely a következő 10 évben határozott árfolyam-csökkenést aligha tesz lehetővé.

Egy kis jövőkép

A XXI. században az élelmiszerszükséglet biztosítása, a víz tisztasága és a klímaváltozás megakadályozása fő kihívás az emberiség számára, amely a nemesfémek felhasználása nélkül nem kezelhető. Nem elhanyagolható tény az is, hogy Ázsiában a jólét alapvető szimbóluma az arany, márpedig a véges nyersanyagforrások csak egyre nehezebben és egyre drágábban kitermelhetőek. Néhány év múlva Kína lesz a legnagyobb nyersanyag-birtokos és -kereskedő a világon – olvasható a közleményben.

Stabil az ezüst

Az ezüst stabilan fogja tartani magát a jövőben, emelkedő árfolyamok várhatóak magas volatilitás mellett. Ennek megfelelően 2010-ben széles sávban, 12 és 25 dollár/uncia között fognak ingadozni az ezüst árjegyzései. Az átlagár tehát 17 dollár/uncia környékén alakulhat. A nemesfémként és ipari fémként kettős szerepet betöltő ezüst izgalmas befektetés, amely az elmúlt években “betartotta, amit ígért”. Az elektronikai ipar marad az ezüst árfelhajtója a következő 10 évben, és ez még 50 dollár feletti unciánkénti árakat is eredményezhet.

Befektetési portfólió

A nemesfémpiaci befektetések változatlanul ésszerűnek tűnnek egy befektetési portfólió diverzifikálása céljából is. A nemesfémdepót aktuálisan 50 százalék arany, 40 százalék ezüst, 5 százalék platina és 5 százalék palládium szerint ajánlják felosztani a Magyar Aranypiac Kft. szakértői.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.