Durva munkanélküliség Szabolcsban

A régióban 2009 február végén 129 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, számuk az előző év azonos időszakához képest 8,8 százalékkal emelkedett, ami viszont elmarad az országos 14 százalékos átlagtól – mondta a tájékoztatón a főigazgató. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2009 február végén 59.834 álláskereső szerepelt a megye munkaügyi nyilvántartásában, ez a szám 2009 januárjához képest kétezerrel, 2008 februárjához mérve pedig ötezerrel emelkedett, ami ez összességében 9,1 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A megye munkaerő-piaci körzeteiben – Nyírbátor kivételével – mindenhol nőtt az álláskeresők száma idén január óta: a legnagyobb, 7,5 százalékos növekedés Nyíregyháza, illetve Tiszavasvári körzetében tapasztalható – mondta Miskó Istvánné.

22 ezer regisztrált

A munkaügyi központ vezetője hozzátette: a régió megyéi közül Szabolcsban növekedett – négy százalékkal – leginkább a tartósan nyilvántartásban lévő álláskeresők száma egy hónap alatt. Jelenleg körülbelül 22 ezer ilyen ügyfél szerepel a regisztrációban. A pályakezdő álláskeresők száma viszont gyorsabban növekedett, mint a nyilvántartottaké, jelenleg 7.238 pályakezdő van regisztrálva – fűzte hozzá. Miskó Istvánné az elbocsátásokkal kapcsolatban elmondta: a megyében az év eddig eltelt időszakában 3 munkáltató 142 dolgozó leépítéséről döntött, az elbocsátások 94 százalékban az ipar területén jelentkeztek.

Idén 185 támogatott állás

A főigazgató a regionális munkaügyi központ által meghirdetett munkahelyek megőrzésére irányult programokról is szólt: a 15 megyei munkáltató adatlapja alapján 4 programterv támogatására érkezett eddig igény összesen 157 millió forint értékben, ebből 185 állást tudnak támogatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.