Egy hétig lehet még beadni az egységes támogatási kérelmet az MVH-hoz

Az egységes területalapú támogatást idén is a SAPS keretében folyósítják. A beadást tavaly óta már kötelezően elektronikus úton kell megtenni, az elektronikus kérelem kitöltő és benyújtó felület az MVH honlapján külön menüpontban érhető el. Kérelmet csak az nyújthat be, aki regisztrált ügyfél az MVH-nál és akinek saját fizetési számlaszáma van. Tavaly 185 ezer ügyfél összesen több mint 5 millió hektár területre nyújtott be támogatási igényt, s ebben az évben is hasonló nagyságrendű érdeklődésre lehet számítani. 2009-ben 207 milliárd forint volt a területalapú támogatásra biztosított keret, a hektáronkénti uniós fajlagos támogatás pedig 42 173 forint.

Öt új jogcím és ami kiesik

Idén öt új jogcím szerepel az egységes kérelemben: az agrár-erdészeti rendszerek támogatása, az erdő-környezetvédelmi intézkedések, az erdőszerkezet átalakítása, a nem termelő mezőgazdasági beruházások és a nem termelő erdészeti beruházások támogatása, s régi-új jogcím az EMVA agrár-környezetgazdálkodási program. Utóbbiban kifizetési kérelmet kell benyújtania annak, aki jogerős támogatási határozattal rendelkezik, illetve – ha eddig még nem tette meg -, a területazonosítási kérelmét is be kell adnia. A 2010-es egységes kérelemben viszont már nem igényelhető az energianövények kiegészítő támogatása, valamint a termeléshez kötött Virginia- és Burley -dohány kiegészítő nemzeti támogatása.

Külön nyilatkozat papíron, szankció

Papír alapon kell külön nyilatkozatot tenniük május 15-ig azoknak, akik korábban zöldség-, gyümölcs, vagy dohánytermesztők voltak, és szerkezetátalakítási programban kívánnak részt venni. A nyilatkozat formanyomtatványa letölthető az MVH honlapjáról. Az elektronikus kérelmek benyújtásának határideje május 15-e, ám mivel ez szombatra esik, május 17-én még be lehet adni a kérelmet. Ezután módosításra szankció nélkül május 31-ig van lehetőség, június 9-ig viszont már szankciót von maga után a módosítás. Aki lekési a május 15-ei határidőt (vagyis május 17-e után nyújtja be kérelmét), annak már munkanaponként 1 százalékkal csökken a támogatása. A június 9-i határidő azonban már jogvesztő.

Segítség írásban és tevőlegesen, jelszóval

Az MVH honlapján megtalálhatók azok a tájékoztató és oktató anyagok is, amelyek segíthetik a kérelembeadást. Érdemes ezeket is megnézni, hiszen aki hibátlan kérelmet ad be, az biztosan bekerül a kifizetés első körébe. Aki még a segéanyagok átböngészése után is úgy gondolja, hogy egyedül nem tudja használni a kérelembenyújtási felületet, természetesen személyes tanácsadó segítségét is kérheti. A falugazdászok és az agrárkamarai tanácsadók ingyen közreműködnek a benyújtásban, a kérelem tartalma azonban minden esetben a gazdálkodó felelőssége. Ebben az esetben azonban a beléptető jelszó segítségével meghatalmazást kell adni a tanácsadó részére. Akinek még nincs jelszava, az levélben vagy személyesen kérhet az MVH területileg illetékes kirendeltségétől. Érdemes továbbá előzetesen a hivatal ügyfélnyilvántartásában megtekinteni az ügyféladatokat, mert ha változott az adószám vagy a fizetési számlaszám, azt is be kell jelenteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.