Egy régióba sorolnának három Balaton-parti megyét

Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke bejelentette, hogy a Váti olyan szakmai anyagot  készített, amely javasolja a balatoni megyék önálló régióvá alakulását, amit a BFT támogat. A kiemelt balatoni üdülőkörzet régóta küzd azért, hogy ne három különböző régióhoz, így háromféle irányításhoz, döntési  mechanizmushoz, feltételrendszerhez tatozzanak a partszakaszai, akadályozva az egyébként összetartozó természeti egység  működését, fejlesztését. Az igények nyomán a gazdasági tárca kutató-elemző cége, a Váti Kht. készített egy szakmai anyagot  arról, miként tartozhatna egyetlen régióhoz a Balaton. Mivel a kiemelt üdülőkörzet lakossága nem éri el az Európai Unió által egy régióban elvárt minimum 800 ezres lakosságszámot, és az érintett megyék is szerves egységet képeznek a Balaton-partjaikkal, a legkézenfekvőbb megoldásnak az kínálkozik, ha a három tóparti megye egy régióba kerülne.

A főbb balatoni szervezeteknek is állást kell foglalniuk
A régiók módosítását a kormány kezdeményezheti, legkésőbb ez év végéig ahhoz, hogy a 2014-ben kezdődő új fejlesztési ciklusban érvényessé válhassanak. Suchman Tamás arról is beszámolt, hogy kormányzati oldalról hiányolják a témában lefolytatott szakmai vitákat, ezért a főbb balatoni szervezeteknek is állást kell foglalniuk, és szakmai egyeztetéseket kell folytatniuk az ügyben minél előbb. A BFT vezetője szólt arról is, hogy az idén a balatoni “kvázi” régióban, a vendégforgalom és az elnyert támogatási pénzek tekintetében nemigen lehetett érezni a válságot, de a szükséges és mégis elmaradó fejlesztésekben igen. Bizonyos aggályokra reagálva hangsúlyozta, hogy egyelőre nem fenyegeti a térséget a túlépítettség veszélye. A Balaton szezonalitásában szerinte egy 10-13 településen megépített, egész évben működő szállodarendszer hozhatna fordulatot. Rosta Sándor, a BRIB elnöke kifejtette: a három Balaton-parti megye közösen egyfajta önellátásra is képes, ezért az egy  régióba kerülésükben nagy lehetőségek rejlenek, ami a Balaton jövőjét is hosszú távra meghatározhatná.

Ne csökkentsék az ifa támogatását!
Az idegenforgalmi adó (ifa) állami támogatásának tervezett csökkentésével kapcsolatban Suchman Tamás elmondta, a három  balatoni szervezet nem fogadta el a terveket, ami 1,2 milliárd forintos elvonással sújtaná az üdülőrégiót. A jelenleg is  folyó egyeztetésekben a legfőbb érvük, hogy egy intézkedés nem sújthatja aránytalanul nagyobb elvonással a balatoni  önkormányzatokat az ország más önkormányzatainál. Márpedig az ifa állami támogatásának tervezett csökkentése általában 10  százalékos, a Balatonnál pedig ennek többszörösét jelentő bevételkiesést okoz az önkormányzatoknak, ami méltánytalan, hiszen  az üdülőövezetben nincs ipari tevékenység, az infrastruktúrát ugyanakkor a 200 ezer állandó lakos legalább dupláját kitevő turistaforgalom ellátásra is fenn kell tartani. A rendezvényen tájékoztatás hangzott el a Balaton régiót érintő hazai és regionális pályázatok eredményeiről és a  jelenleg érvényes kiírásokról. A BFT adatközlése szerint az üdülőövezetbe 2007 és 2009 között több mint 22 milliárd forint fejlesztési támogatás érkezett – a BFT-n, a Regionális Operatív Programok turisztikai forrásain és egyéb uniós forrásokon keresztül -, amely több mint 50 milliárd forint fejlesztés megvalósulását segítette elő. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.