Elbocsát 8700 embert a svájci UBS bank

Az idei első negyedév a várakozások szerint kétmilliárd frankos mínusszal zárul, közölte szerdán előzetes tájékoztatóján Christoph Meier, a zürichi bank szóvivője. Ezt a további értékleírásokkal, árfolyamcsökkenésekkel és kockázati tartalékolással magyarázta.

Korábban nagy volt a nyereség

A világszerte 76 200 embert foglalkoztató bank tavaly 20,517 milliárd svájci frank veszteséget termelt a folytatódó tevékenységekből. Már 2007-ben, amikor még csak bontakozott az Egyesült Államokból induló „nem elsőrendű válság”, is már 5,111 milliárd frankos vesztesége volt. Igaz, a megelőző öt évben összesen 42,423 milliárd frank adózott eredményt ért el a UBS.

Kivették a pénzt

A banktitok körüli viták miatt a kivételesen jómódú ügyfelek az év első három hónapjában 23 milliárd frankot vettek ki Svájc legnagyobb bankjából, mondta a szóvivő. A globális pénzügyi válságban megingott UBS 2010-ig 3,5-4 milliárd svájci frank összegű takarékossági programot kíván végrehajtani. Elsőként a dologi költségeket faragják le. A létszámot 67 500-ra csökkentik, Svájcban 2500 embert bocsátanak el. A program részeként visszafogják a pénzügyi szférában átlagon felülinek számító béren kívüli juttatásokat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.