Ellentmondásos a pulykapiac

A Pulyka Albizottság ülését Gilles Le Pottier elnök vezette. Résztvevő tagországok: Németország, Franciaország, és Magyarország, illetve az AVEC részéről Cees Vermeeren és Marianne Nichols. 

Magyarország

A magyar pulykapiacról kiderült még, hogy a vöröshúsokat keresik és viszonylag jó áron vásárolják, a mellfilé ára azonban nyomott és nehezen adható el a termék. A jelenség mind a hazai, mind az exportpiacokra egyaránt jellemző. A telepítések csökkentek. A nevelés költségeit kedvezően érintette a takarmányárak mérséklődése, de ez a vártnál kisebb mértékű és ezzel együtt a felvásárlási árak is csökkentek. A termelés egyéb költségtényezői növekedtek. Nehezedtek a finanszírozási feltételek, a bankok a gazdasági helyzet romlására bekeményítettek és sokat rontottak, illetve korlátoztak hitelnyújtási és forgóeszköz finanszírozási feltételeiken. A gyenge forintot sokan várták, de nem ezen a szinten. Sajnos az export piacokon az alacsony mellfilé árakat még ez sem tudja kompenzálni. 2009-ben várhatóan 120 ezer tonna lesz a pulykafelvásárlás Magyarországon.

Németország

Németországban a telepítések közel azonosak maradtak. Alacsonyabb sertésfogyasztást és marhahúsfogyasztást várnak a jövőben, ezért általános a vélekedés, hogy – mivel az össz-húsfogyasztás nem változik – a baromfifogyasztás kerülhet ki nyertesen. A madárinfluenza okozta korábbi törésnek vége, a termelés és a fogyasztás is visszaállt. A takarmányárak erősen ingadoztak, jelenleg csökkenőben, ezért most jobb a helyzet. A korábban jellemző spekuláció már a múlté a pénzügyi krízis miatt. Jelenleg a pulyka drágább, mint a grillcsirke. Viszonylag nagy mennyiségben importálnak Brazíliából. Az átlagfogyasztás 6 kg/fő évente. Ez annak is köszönhető, hogy a pulyka feldolgozottság hányada magas (virsli, kolbász).

Franciaország, Egyesült Királyság

Franciaországban a telepítések csökkentek, mintegy 10%-al. A piac év eleje óta visszaesett. A sí-szünetek miatt gyenge a fogyasztás (az ismert síparadicsomok étlapján nem igazán szerepel a pulyka). A gyenge pénzügyi helyzet miatt eleve csökkent a húsfogyasztás. A sertésár fontos paraméter, ezért a mostani sertés áremelkedés sokat segíthet a pulykának és a többi baromfinak is. Összességében viszonylag pozitívak a kilátások az év második felére. A broiler és a pulyka ára majdnem azonos.
Az Egyesült Királyságban a sok – úgynevezett Karácsonyi – kistermelő miatt nehéz gyakran a piac átlátása. A sertésszektor igen hatékony kampányon van túl, ez nem mondható el a baromfiról. Általában igaz, hogy a brit pulykát jobban keresik, mint az importot.

Pulyka-jólét

A Bizottság legutóbbi kérése értelmében újabb adatokkal kell szolgálni az állatjóléti indikátorok vonatkozásában. Jelenlegi állás szerint már nem egyedül a talpfekély lesz az egyedüli mérce, hanem egyéb tényezők is, mint alom, ventilláció, stb. Ebben a témában régóta futó projekt befogadásra került a Bizottságnál is, a végső döntés még hátra van. Az idő rövid, május végéig kell a szükséges adatokat az Európai Bizottság részére mellékelni.

 
Állategészségügy, egyéb

A Histomonózis vonatkozásában megállapítást nyert: a betegség igen komoly gondot okoz továbbra is. Az ellene való védekezés költséges. Több tagország ígéretes kutatásokat végez, azonban a vizsgálatok még messze állnak a publikálható eredményektől.
Egyéb tekintetben közös álláspont alakult ki arra vonatkozólag, hogy az a típusú arculat, imázs, mely a többi húsféleségnél létezik, sajnos hiányzik a pulykánál. Az emberek nagy többsége mindig csak a Karácsonyra, Hálaadásra asszociál a pulyka vonatkozásában.
A következő ülés ideje 2009. szeptember 23-a, a Küldöttközgyűlés során Hollandiában.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.