Erősíteni kell az egyiptomi-magyar kapcsolatokat

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok újraélesztése jegyében zajló üzleti találkozón több mint 40 magyar és számos egyiptomi üzletember vesz részt.

Újra kell éleszteni a kapcsolatokat

A kairói Conrad szállodában tartott fórum megnyitóján Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy a világgazdasági válságból való egyetlen kiút az egymás felé fordulásban, az együttműködés és kereskedelmi kapcsolatok kiaknázásában és a protekcionizmus minden formájának elutasításában rejlik. Hangsúlyozta, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi államfő tavaly októberi budapesti látogatása óta „ígéretes áttörés” történt a régi hagyományokon nyugvó egyiptomi-magyar gazdaságikapcsolatok újraélesztésében, és ma Magyarország számos befektetési lehetőséget kínál Egyiptomnak. Egyiptom Magyarország számára kaput jelent az arab világban, stratégiai partnerországa hazánknak – mondta Bajnai Gordon, s emlékeztetett rá, hogy Egyiptom az első arab ország, amellyel Magyarország felvette a diplomáciai kapcsolatokat 1928-ban. Rasid Mohamed Rasid is az egyiptomi-magyar gazdasági kapcsolatok hagyományaira és azok újraélesztésének szükségességére hívta fel a figyelmet.

Élelmiszeripari termékbemutató

Az egyiptomi-magyar üzletember fórum alkalmából Gráf József agrárminiszter megnyitotta a Conrad szállodában tartott magyar élelmiszeripari termékbemutatót, amelyet az Agrár Marketing Centrum szervezett. Magyarország és Egyiptom áruforgalma 2004 és 2008 között több mint hat és félszeresére nőtt. 2008-ban 275 millió dollár volt és ebből 262 millió dollárt tett ki a magyar export. Ezzel Magyarország számára Egyiptom a második legjelentősebb afrikai partner a Dél-afrikai Köztársaság után. A magyar behozatal ugyanebben az időszakban 42 százalékkal csökkent, ami az élelmiszerek 63 százalékos importcsökkenésének tudható be. Magyarország fő export cikkei: gépek, vegyipari termékek és híradástechnikai eszközök.

Szarvasmarhatelep, halgazdaság és haditechnika

A magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok újraélesztésének egyik jele az, hogy Bajnai Gordon leteszi az egyszerhasználatos egészségügyi eszközöket gyártó, Dispo Amecor magyar-egyiptomi vegyes vállalat alapkövét. Előrehaladott tárgyalások folynak egy magyar cég által kidolgozott, korszerű szarvasmarha-tartási technológia kiviteléről Egyiptomba. Kiemelt projektek közé tartozik egy halgazdasági, környezetvédelmi és turisztikai projekt a Nílus deltavidékén, az 504 millió négyzetméter vízfelülettel rendelkező Burullusz-tó rehabilitációja, Edfu és Kom Ombo ókori templomainak megmentése a talajvízkároktól, illetve az egyiptomi vasúti infrastruktúra és áruszállítás fejlesztésében való magyar közreműködés. Emellett lehetőség van haditechnikai együttműködésre is, kiváltképpen a szovjet gyártmányú radarok és egyéb híradástechnikai berendezések korszerűsítésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.