Estek a gabonaárak a világpiacon


Az Európai Közösség néhány tagállamában a gabonafélék áralakulása (euró/tonna)
trong>
Áru Franciao. Spanyolo.* Németo. Lengyelo. Románia Magyarország
Étkezési búza 126-131 141-159 105-130 117-131 93-109 110-114
Takarmánybúza 116 n.a. 103-124 110-119 81-89 89-97
Takarmányárpa 102 125-138 85-100 87-96 75-81 90-95
Takarmánykukorica 127-137 150-165 127-152 137-154 115-139 116

Megjegyzés: 2009. augusztus 6., * 2009. július 30.

Világpiaci helyzet

Az északi féltekén a betakarítás előrehaladása és a tavaszi vetésű terményekből a jobb terméskilátások a legtöbb gabona és olajnövény árát lefelé módosította júniusban, különösen az első két hétben – olvasható a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának legfrissebb világpiaci összegzésében. Amelyből az is kiderül, hogy a legmeredekebb áresés az USA-ban a kukoricát és a szójababot érintette. Bár a búza piac még mindig erősen függ Argentína várható termésétől, az USA-ban és az EU-ban a malmi búzára kedvezőtlen időjárás és a bőséges világpiaci kínálat csökkentette a búza export árakat 5-20 amerikai dollárral tonnánként. Az árcsökkenés ellenére a fekete-tengeri régió ajánlata még mindig versenyképesebb, mivel ezek az árak jóval alacsonyabbak a más régiókból származó áruk áránál.

Árak a kínálat függvényében

Az Európai Közösség takarmányárpára vonatkozó export árak szilárdak maradtak, míg az ukrán árak némileg csökkentek. Az USA szójabab árak erősen csökkentek, amihez hozzájárult a nyersolajárak július elejei erős árcsökkenése, a jobb terméskilátások és a korábban jelzettnél nagyobb ó készletek. A rizs árak Ázsiában erősödtek júliusban, míg az USA-ban a nyers-rizs árak csökkentek az új termés kínálattal összefüggésben. A tengeri fuvarköltségek a gabona esetében felfelé mozogtak – különösen az Atlanti Óceáni- az aktív kereslet miatt. Ezzel szemben az óriás-hajószektorban csökkentek az árak az ásványi-anyag kereslet csökkenése miatt.

Várható globális termés

A várható búzatermést 2 millió tonnával többre – 654 millió tonnára – várják mint az előző hónapban jelzett, azonban 5 százalékkal alacsonyabbra, mint a tavalyi rekord. A terméskilátások javultak Oroszországban, az USA-ban, Kínában és Marokkóban, de csökkenést jelzett az EU, Kanada és Argentína. Ezért a világ búzafogyasztásában kismértékű csökkenést jeleztek, azt 642 millió tonnára várják, ami közel azonos a tavalyi rekordfogyasztással (643 millió tonna). A világ  kukoricatermése várhatóan 13 millió tonnával több az előző hónapban becsülthöz képest, azt 781 millió tonnára várják (tavaly 787 millió tonna volta), aminek oka, hogy az USA-ban, az EU-ban, Kínában, Afrikában jobbak a terméskilátások. A fogyasztásban rekordra számítanak, azt 793 millió tonnára várják 2009/10-ban, ami 2 százalékkal több, minta a tavalyi szezonban volt.
 
Európai helyzet

Felfelé  módosította az Európai Unió idén várható búzaterméséről szóló előrejelzését a francia Strategie Grains, mert a vártnál jóval nagyobbak a hozamok a két legnagyobb termelőnél, Franciaországban és Németországban. A független elemző szerint az idei búzatermés 130 millió tonna körül várható a múlt hónapban várt 126,5 millióval szemben, de a termés még így is 7 százalékkal elmarad a tavalyitól, a hozamok és a vetésterület csökkenése miatt.  Az EU teljes gabonatermését ezek után a korábbihoz képest 6 millió tonnával többre, 289 millió tonnára várja az elemző. Ez 7 százalékkal kevesebb a tavalyinál.  A kukoricatermés 56,5 millió tonna körül várható, ezen alig változtattak, a múlt hónapban 56,6 millió tonnát vártak. A termés az előzetes becslések szerint 9 százalékkal lesz kevesebb a tavalyinál. Sok múlik még azon, hogy miként alakul az időjárás a következő hetekben, többek között Magyarországon és Romániában, illetve Olaszországban és Franciaország délnyugati régióiban.
 
Magyarországi helyzet

Az elmúlt hónapban a gabonafélék árai a külpiacon, de hazánkban is jelentősen csökkentek. A belföldi áresések legfőbb okai a jobb terméseredmények, illetve terméskilátások, a lecsökkent belföldi kereslet (a malom- és takarmányipar) és a bankok hitelezési készségének romlása. A szabadpiaci árak a tőzsdei árakhoz hasonlóak voltak egy hete: az étkezési búza árak 29-32 ezer Ft/t, takarmánybúza 23-26 ezer Ft/t, a takarmányárpa 22-25 ezer Ft/t. Még mindig nagyon lanyha a kereslet, nemcsak a belföldi piac pang, de a külpiacra sincs érdemi mennyiségű kiszállítás. A magyarországi helyzet éppen ezért nem túl rózsás: tengeri kikötőnk nincs, így tonnánként legalább 20 euró a szállítási költség, mire hajóra kerül a magyar gabona román, vagy horvát kikötőben. Ebből adódik, hogy a tőzsdei árból számított piaci ár a következő időszakban 100 euró – tonnánként nagyjából 27 ezer forint – körüli szintre eshetnek, vagyis már alatta van az Európai Unió intervenciós küszöbének. Ez most már élesen érződik a búzapiacon, és csak remény van arra, hogy ne ugyanilyen legyen a helyzet ősszel a kukoricával is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.