EU-projektek az árfolyam-többletforrásból

Valóban emelkedett az uniós támogatások nemzeti valutában kifejezett összege a közelmúltbeli átváltási árfolyam mozgása miatt – felelte Hübner -, azonban e többletforrásból a magyar államnak kiegészítő projekteket kell támogatnia.

A kivitelezhetetlenség határa

A megvalósítás szakaszába idén lépő, uniós társfinanszírozású nagyberuházási projektek a forint leértékelése miatt a kivitelezhetetlenség küszöbén állnak – állította De Blasio. Ide tartoznak egyebek között a pécsi Európa Kulturális Főváros fejlesztési programjai is (34,6 milliárd forint pénzügyi kerettel), amelyeknek a finanszírozási szerződéseit többnyire 2006-2007-ben írta alá a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a kedvezményezettekkel az akkor érvényben lévő árfolyamon (körülbelül 250 forint/euró).

Szinte ráfizetéses projektek

Mivel azonban az elmúlt hónapokban a pénzügyi válság miatt is az árfolyam folyamatosan változott, szinte ráfizetéses lett egy-egy projekt megvalósítása. Miközben a nyertes projektek Európai Bizottság által finanszírozott részét a magyar állam euróban számolja el a bizottsággal a szerződéskötéskor jegyzett euró összegben, addig az NFÜ az EU-tól euróban megkapott összegekből csak a 2-3 éve leszerződött árfolyamon hajlandó a kedvezményezettek finanszírozását teljesíteni – emlékeztetett a képviselő.

Kizárólag magyar hatáskör

De Blasio arra kérdezett rá az Európai Bizottságnál, hogy „helyesen cselekedett-e a kormány, amikor az árfolyamkülönbséget megtartotta”. A közlemény szerint Hübner – egyetértve De Blasio kérésfelvetésével – a magyar hatóságokat már tájékoztatta azokról a lehetséges megoldásokról, amelyek a különböző árfolyamon adott támogatások miatti értékcsökkenést hivatottak ellensúlyozni. Ugyanakkor „világosan rámutatott arra, hogy kizárólag a magyar hatóságok hatásköre e kockázatok megfelelő kezelése, amelyre a jogszabályok megfelelő rugalmasságot biztosítanak”.

Növelni kell a forint hozzájárulást

De Blasio „fontosnak találta azt a bizottsági tanácsot megfogadni, hogy az árfolyamváltozás kockázatának a kezelését előzetesen, a szerződéses kapcsolat létrehozásakor, egy bizonyos záradékban érdemes belefoglalni, mert ez hatékonyabb kezelése e fennálló veszélynek, mint az utólagos tűzoltás”. Hübner felhívta a figyelmet arra is, hogy a programok nemzeti társfinanszírozásának az aránya változatlan, azaz marad a 15 százalékos nemzeti társfinanszírozás, viszont a forintban kifejezett hozzájárulást a magyar hatóságnak értelemszerűen növelnie kell.

Utolsó kapcsolódó hírek:
NFÜ: Az uniós pénzt forintban számolják elA magyar kormány nyerészkedik a forinttal?


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.