Ezermilliárdos szennyvízberuházás az országban

Kóthay erről Apagyon beszélt, ahol a környék 8 települését érintő, hatmilliárdos fejlesztésről tartottak sajtótájékoztatót. Mint kiderült, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség összesen 160 szennyvízberuházás előkészítéséhez adott támogatást, s amennyiben a pályázatok sikeresek lesznek a második fordulóban is, együttesen ezermilliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg a következő három évben – mondta a minisztériumi tisztségviselő. Tatai Laura, a tárca fejlesztési igazgatóságának főosztályvezetője arról tájékoztatott, hogy a 160 pályázat közül több decemberben már véglegesen megkapta az unió támogatását, s elindulhatott az építkezés. Hozzáfűzte: a közeljövőben újabb egyfordulós pályázati lehetőséget hirdetnek meg. Kóthay László kiemelte, hogy a környezetvédelmi szempontból igen jelentős beruházások egyben munkahelyeket tartanak meg és teremtenek az érintett településeken, hiszen az infrastrukturális fejlődés elősegíti a befektetések fogadását.

49 települést érint

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 49 települést érint a szennyvíz-beruházási program, 46 milliárd forintos költséggel. Gazda László, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, a térség MSZP-s országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Szabolcsban 2015-re minden alapvető infrastruktúra kiépül a településeken, s ebből a szempontból a megye a legfejlettebbek egyike lesz majd. Demendi László, szintén szocialista képviselő hozzátette: a régióban, Nyíregyháza és Vásárosnamény között 50 milliárdos költségből tovább épül az M3-as autópálya is, amely az európai szintű közúti közlekedési lehetőséget teremti meg a leghalmozottabban hátrányos helyzetű beregi és szatmári tájegységnek.

A lakosság is fizet

Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat fideszes elnöke arról beszélt, hogy a szennyvíz-beruházásokból a lakosság is kiveszi a részét, társulati tagként ingatlanonként mintegy 120 ezer forintot fizetnek a korszerű vezetékrendszer és a tisztítótelepek kialakításához. Kiss István, Apagy polgármestere közölte: a kistérség 8 településén 6 milliárd forintos költségből tervezik kiépíteni a szennyvízhálózatot, két új tisztítóteleppel, valamint egy meglévő korszerűsítésével együtt. A lakosság 90 százaléka, 4.036 ingatlantulajdonos már belépett a közmű társulatba, együttesen 460 millió forinttal segítik a fejlesztést, amelyet az Európai Unió 85 százalék arányban támogat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.