Felére csökken az északi-tengeri olajmezők élettartama

A Deloitte üzleti tanácsadó cég a Financial Times londoni gazdasági napilap szerint kimutatta, hogy az idei első negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz mérve 78 százalékkal csökkent a feltáró célú kútfúrás az Északi-tengeren. A kutatási és kitermelő célú olajkutak fúrása együtt 41 százalékkal csökkent.

Összesen 66 százalékos visszaesés

A UK Oil and Gas nevű iparági elemző csoport prognózisa szerint az idei év egészében összességében 66 százalékkal esik vissza az új – feltáró és kitermelő – kutak fúrása a térségben. E cég azzal számol, hogy a feltáró tevékenység környezetének romlása 10-15 évvel csökkentheti az északi-tengeri mezők még hátralévő, becslések szerint 20-30 évi élettartamát, ami azt jelenti, hogy a telepített infrastruktúra csaknem felét 11 éven belül kivonják a termelésből.

A drasztikus csökkenés oka az olajár

A jelenlegi beruházási ütemből ítélhetően az északi-tengeri lelőhelyek 2020-ban a brit olaj- és földgázigényeknek alig a 12 százalékát fogják kielégíteni a jelenlegi 45 százalék helyett. Mindennek oka az, hogy a mostani, hordónként 50 dollár körüli olajár mellett mind az olajtársaságok, mind az őket finanszírozó bankok vonakodnak új mezők termelésbe vételét célzó beruházásoktól – áll a Financial Times ismertetésében.

A csúcspont évekkel korábban volt

Független olajipari elemzők szerint a globális nyersolajtermelés már évekkel ezelőtt túljutott csúcspontján. Az Energy Watch Group nevű szakértői műhely néhány hónapja Londonban kiadott elemzése szerint ez már 2006-ban – az iparági konszenzusnál több évvel korábban – megtörtént, elsősorban a fő kitermelő térségek termelési potenciáljának vártnál koraibb és nagyobb mértékű hanyatlása miatt. Az Energy Watch Group a továbbiakban a globális termelés drámai zuhanását jósolja: előrejelzése szerint az évtized közepén elért, átlagosan napi 81 millió hordós csúcstermelés után 2020-ban 58 millió, 2030-ban már csak 39 millió hordó – vagyis a csúcsértéknek kevesebb mint a fele – lesz a világ napi nyersolajtermelése.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Erőteljesen esik az olajfogyasztás az idénOPEC – nem mérséklik tovább a kitermelési kvótákatOPEC- az olajárakról különböző megközelítésbenOroszország jobban egyensúlyozná az olajpiacotIEA: kevesebb olaj, kisebb keresletOPEC: napi 1 millió hordóval ront idei kereslet-becslésénAmerikai olajtartalékok: kellemetlen meglepetésIráni-orosz olajtőzsdét állíthatnak fel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.