Felére csökkent a K and H nyeresége

A konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti adatok alapján az eredményt a céltartalékképzés rontotta, a bankcsoport az első félévben jelentős, 19 milliárd forintnyi céltartalékot képzett, míg tavaly ez a tétel 200 millió forinttal javította az eredményt. A nem teljesítő hitelek aránya (NPL) a tavalyi utolsó negyedév óta folyamatosan romlott: a 2008. szeptember végi 2,21-ról az idén június végére 3,99 százalékra emelkedett. Ez főképp a lakossági portfolió romlásának következménye, ahol az NPL ugyanezen időszakban 1,31-ről 4,44 százalékra emelkedett, de még mindig kedvezőbb a piacinál – mutatott rá Gombás Attila, a pénzügyi és kockázatkezelési divízió vezetője, aki szerint további romlásra lehet számítani, de már nem a devizahatás, hanem a várhatóan növekvő munkanélküliség miatt.

Jól teljesített

A K and H Csoport a vezérigazgató értékelése szerint mindezek ellenére jól teljesített: konszolidált mérlegfőösszege éves szinten 27 százalékkal bővült, működési eredménye 18 százalékkal nőtt, piaci részesedése pedig – a vállalati hiteleket kivéve – minden szegmensben emelkedett. A hitel/betét arány a december végi 104,3-ról 92,3 százalékra javult, a tőkemegfelelési mutató a december végi 9,9-ről 10,7 százalékra nőtt, ami a forintárfolyam-változások mellett (az eszközök jelentős része devizában van) annak köszönhető, hogy a tulajdonos KBC, visszaforgatva az osztalékot 7,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre. Marko Voljc kiemelte: az első félévben a bankszektorban elhelyezett lakossági betétek 81 százaléka – a jó árazási politikának köszönhetően – a K and H betéteibe érkezett, a lakossági betétállomány egy év alatt 42 százalékkal nőtt és június végén meghaladta a 600 milliárd forintot. A sikeres megtakarítási kampánynak köszönhetően a csoport lakossági megtakarítások (betét plusz befektetési alap) piacán elért részesedése egy év alatt 10,4-ről 11,7 százalékra nőtt, ami eddigi legmagasabb részesedésük.

Több kkv-ügyfél

A lakossági hitelek állománya június végén 717 milliárd forint volt, egy év alatt 30 százalékkal bővült (az árfolyamhatás ebből 18 százalék), az új hitelkihelyezés a piaci tendenciáknak megfelelően a harmadára esett. A K and H célja, hogy a lakossági hiteltermékeket olyan forintalapú konstrukciókkal bővítse, amelyek vonzó alternatívái a devizahiteleknek – mondta a vezérigazgató. Úgy vélekedett, hogy a szemléletváltozás érdekében átmenetileg érdemes lehet alacsonyabb marzsokat is felvállalni.
A kkv ügyfelek száma június végén meghaladta a 90 ezret, egy év alatt 6 százalékkal bővült. A vállalati üzletág bevétele kis mértékben nőtt, a hitelportfolió a piaci átlagnál jobb, az NPL június végén 2,85 százalék volt, a recesszió elhúzódása azonban Gombás Attila szerint negatívan hathat. A vállalati betétek volumene egy év alatt 7 százalékkal bővült, a piaci részesedés e téren 9,9-ről 10,5 százalékra emelkedett.

A magatartáskódex és az önszabályozás

A biztosítások terén az élet üzletág az egyszeri díjas termékek esetében a piac harmadik helyére zárkózott fel, az általa kezelt biztosítási eszközök értéke – a bank és a biztosító erős együttműködésének eredményeként – 15,7 százalékkal gyarapodott egy év alatt. A nem-élet üzletág első féléves nettó működési eredménye 51 százalékkal nőtt, piaci részesedése a második negyedévre 3,8 százalékra bővült – ismertette Luc Cools, a K and H Biztosító vezérigazgatója. A K and H Medicina Egészségpénztár tagjainak száma a nem fizetők tagságának megszüntetése miatt 2,6 százalékkal, 68.566-ra csökkent, az általa kezelt vagyon egy év alatt 12 százalékkal gyarapodott és június végén 3,7 milliárd forintot tett ki, piaci részesedése 9,2 százalék volt, amivel az ötödik helyezett. Marko Voljc elmondta: a magatartáskódexről még folynak a tárgyalások a bankok között és a szabályozói oldallal. A bankok tudatában vannak annak, hogy az ügyfelek milyen nehéz helyzetbe kerülhetnek – hangsúlyozta. Úgy vélekedett, a dolgoknak átláthatóbbnak kell lenniük, s a fogyasztóvédelemnek nagyobb szerepet kell kapnia, a bankok abban bíznak, hogy ez önszabályozás révén valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.