Feloldja Belgium a kelet-európai munkaerő korlátozását

A csatlakozási tárgyalásokon kialkudott feltételek szerint a munkaerő-piaci korlátozásokat még fenntartó uniós tagországoknak legkésőbb e hónap végéig jelezniük kell az Európai Bizottságnak, ha az intézkedéseket folytatni akarják. Ezt azonban csak kiemelten nyomós ok, a piac súlyos zavara esetén határozhatják el. A régebbi uniós tagországok közül eddig Ausztria és Németország jelezte, hogy továbbra is élni kívánnak bizonyos korlátozó intézkedésekkel. Belgium már korábban részlegessé tette a korlátozásokat.

Brüsszel még félt

A La Libre Belgique című napilap szerint a belga politika nem volt egységes a megmaradt intézkedések további sorsát illetően, és végül egyebek között az döntött, hogy az Európai Bizottság aligha értett volna egyet a korlátozások fenntartásával egy olyan ország esetében, amely nem szomszédos a szóban forgó térséggel. Miközben a két fő belga régió, Flandria és Vallónia már jelezte, hogy nincs kifogása a piacok teljes megnyitása előtt, a külön régiónak számító Brüsszel féltette saját munkaerőpiacát. Elszigetelt álláspontját azonban a főváros is kénytelen volt feladni a többség nyomására.

Bulgária és Románia nem

A politikai pártok sem egyforma mértékben támogatták a piacnyitást, de meggyőzte őket az, hogy a munkaadók kiálltak a korlátozások feloldása mellett. Az EU-hoz később csatlakozott Bulgáriára és Romániára a belga döntések nem vonatkoznak. A 2004-ben belépett országok munkavállalóit Nagy-Britannia, Írország és Svédország már a csatlakozás óta korlátozás nélkül engedi területére. Spanyolország, Portugália, Görögország és Finnország 2006-ban csatlakozott hozzájuk, míg Franciaország, Olaszország, Hollandia és Luxemburg később döntött erről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.