Felszámolás helyett inkább eltűnnek a cégek

A Direktinfo kft. ismerteti, hogy az idén az első negyedévben már több mint 2.000 vállalkozás adószámát függesztette fel, 3.100 cégét pedig jogerősen törölte az adóhivatal.
/>
Felfüggesztés

Erre az intézkedésre az adózó második sikertelen megkeresése után kerül sor, célja a fiktív székhelyű, vagy képviselő nélkül működő vállalkozások kiszűrése és működésének megszüntetése. A szankcionált társaságokkal kereskedelmi kapcsolatban álló vállalkozások hatalmas veszteségeket könyvelhetnek el – figyelmeztetnek. A beszállító a ki nem fizetett áru, vagy szolgáltatás ellenértékétől, a vevő a befogadott számla áfa-tartalmától esik el véglegesen.

Fantomcégek országa

Egy jól szabályozott és ellenőrzött gazdasági környezetben elképzelhetetlen lenne, hogy másfélszer annyi cég fantomizálódjon, mint ahány törvényes eljárásban felszámolásra kerül – jelentette ki Csatlós Csilla, a Direktinfo ügyvezetője a közlemény szerint.

Vannak jelek

Hozzáteszi, hogy a cégek is nagyon sokat tehetnek a tisztességtelen vállalkozások kiszűrése érdekében. A felkészült és gondosan eljáró gazdasági szereplőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy különböző cégadatok megváltoztatása jó előjele az eltüntetés szándékának. A 2009-ben eddig bejegyzett 2.113.654 cégrovat-változtatás minden törvényszerűen működő vállalkozást nagy óvatosságra kell, hogy intsen. Még a régi, ismerni vélt vevőkört is folyamatosan monitorozni kell, az új partnerekről nem is beszélve – hívják fel a figyelmet.

Nem csak a válság okolható

Megjegyzik azt is, hogy a felszámolási eljárások rohamosan növekvő száma csak részben írható a válság számlájára. A hanyagságnak és a korlátlan bizalomnak is súlyos ára van, a vállalatok jelentős része most ezt fizeti – szögezi le a szakértő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.