Francia-magyar genomikai-biotechnológiai tanácskozás

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) közleménye szerint a három éves programra a felek összesen mintegy 6-6 millió eurót különítenek majd el. Ebből az összegből várhatóan 10-15, kiválósági alapon kiválasztott pályázat támogatására kerülhet sor. A magyarországi pályázati felhívás 2009. januárjában jelenik meg.
Nicalas Sarkozy francia köztársasági elnök 2007-ben állapodott meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a magyar-francia kutatás-fejlesztési (K+F) együttműködési program továbbfejlesztéséről. A program megvalósítása érdekében kezdeményezte a magyar Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és a francia Nemzeti Kutatási Ügynökség (Agence National de la Recherche, ANR) egy közös pályázati kezdeményezés kialakítását – emlékeztetnek az NKTH közleményében.
A közlemény szerint az elmúlt időszakban Franciaország Magyarország legfontosabb partnere lett a kutatás-fejlesztés területén. Jacques Chirac francia köztársasági elnök 2004-es magyarországi látogatása óta a két ország számos bilaterális egyezményt írt alá. Több francia nagyvállalat, így például a Sanofi-Aventis vagy a Servier folytat Magyarországon jelentős K+F tevékenységet.
A mostani szakmai találkozót René Roudaut magyarországi francia nagykövet és Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke nyitotta meg a Budapesti Francia Intézetben. A rendezvény célja részben a francia-magyar tudományos kapcsolatok erősítése, részben a pályázati kezdeményezés előkészítése. A tanácskozáson az érintett francia és magyar kutatók megvitatták a jelenlegi közös együttműködések eredményeit, illetve áttekintették a jövőbeni közös kutatási terveikben rejlő lehetőségeket. A rendezvénynek folytatása is lesz: várhatóan 2009 február elején, egy Párizsban szervezett konzorciumépítő tanácskozás járul majd hozzá ahhoz, hogy a magyar és a francia kutatók minél sikeresebben vehessenek részt a pályázaton.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.