Gabona saga

A Figyelő című hetilap számot be arról, hogy fuzáriummal fertőzött lisztet találtak a lap munkatársai, amit egy általuk elvégeztetett független laboratóriumi ellenőrzés támaszt alá. A PannonMill és a gabonaszövetség tiltakozik, a Spar szerint a lisztminőség a gyártó felelőssége. A Figyelő közölte, hogy a mérési eredményeket megmutatták az érintettek közül mindenkinek, aki kérte, így a Pannonmill Zrt. és a Spar képviselőinek.
Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) megbízott elnöke Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a nagyobb kockázat miatt az április 1-je óta hatályos idei monitoring tervben az előző évihez viszonyítva 25 százalékkal megemelték a DON-toxinra vonatkozó vizsgálatok számát. Ennek oka, hogy a múlt évben a szokásosnál csapadékosabb volt az időjárás, ami kedvezett a gabona gombafertőzésének. Bognár Lajos jelezte: az élelmiszergyártóknak kötelességük biztosítani, hogy az általuk feldolgozott alapanyagok mindenféle szennyeződéstől mentesek legyenek. Tilos az esetlegesen fuzáriummal fertőzött gabona úgynevezett hígítása, azaz keverése fuzáriumtól mentes gabonával. Az MgSzH megbízott elnöke közölte: az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság vizsgálatot indít a Figyelő cikke alapján. Az esetleges szabálytalanságokért 15 ezer és 2 milliárd forint közötti bírság szabható ki.
Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a hetilap cikkére úgy reagált, a termelő alapvető érdeke, hogy egészséges alapanyagot állítson elő. Szerinte a kérdéses termékeket, amelyeket a lap saját maga vizsgáltatott be, egy hatóságilag elismert, akkreditált laboratóriumban kellene ellenőriztetni. Meg kellene továbbá nevezni a laboratóriumokat, ahol a kérdéses mintákat megvizsgálták, és azt a helyet, ahol ezeket a mintákat találták. A termelő minden egyes, a termelést igazoló dokumentumot, a permetezési naplótól kezdve a gazdálkodási naplóig szakszerűen tölt ki, mert ez az érdeke – hangsúlyozta a gabonaszövetség elnöke. A GOSZ elnöke ugyanakkor jelezte, hogy Magyarországon nemcsak hazai alapanyagokból készülhet kenyér, hanem külföldiekből is, hiszen az országba szinte minden irányból érkezik búza és liszt is.
A Pannonmill Malomipari Zrt. közleményében visszautasítja a Figyelőnek a Komáromi búza finomliszt F2 toxintartalmára vonatkozó állításokat, a vállalat helyreigazítást kért a hetilaptól, illetve a jó hírnév megsértése miatt jogi lépeseket fontolgat. A PannonMill közleményében azt írta: a hetilap újságírója által vásárolt lisztet bevizsgáltatta két független akkreditált laboratóriumban, és mindkét vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a mért eredmények az EU által előírt határérték alatt maradtak.
A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. álláspontja szerint amennyiben igaznak bizonyul az információ arról, hogy a megengedettnél nagyobb mértékben tartalmazott toxint az üzletláncnál forgalomba került liszt, az mindenképpen a gyártó felelőssége lenne, és nem a kereskedőé. “A Sparnak mint kereskedőnek nincs tudomása arról, hogy a termék gyártója milyen alapanyagokat használ a gyártás során” – hangsúlyozta a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. A cég állásfoglalásában jelzi: a jogszabályokban meghatározott előírások szerinti minőségű terméket, és arra vonatkozó garanciát kér a szállítóktól.
A Figyelő közölte: a Pannonmill Zrt. által gyártott lisztet közjegyző közreműködésével vásárolta a Spar üzletében, majd szintén közjegyző által hitelesítve juttatta el a Bonafarm Takarmány Kft. akkreditált laboratóriumába, Bábolnára. “Nem volt és nincsen okunk kétségbe vonni ezeket a mérési eredményeket” – hangsúlyozza a Figyelő közleményében. Hozzáteszi: ez a laboratórium rendszeresen méri a Pannonmill Zrt saját mintáit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.