Gazdálkodói kézikönyv a kölcsönös megfeleltetésről

Idén év elejétől a közösségi agrártámogatások jelentős része, mintegy 300-350 milliárd forint maradéktalanul csak azoknak a gazdálkodóknak fizethető ki, akik betartják a környezetvédelem, a természetvédelem, az élelmiszerbiztonság, valamint az állatvédelem alapvető követelményeit, továbbá az általuk megművelt területeket megfelelő állapotban tartják. Ennek a szakmai feltételrendszernek a jogi kategóriája a kölcsönös megfeleltetés.

A KAP reform egyik eleme

Az Európai Unió ezt a szabályrendszert a Közös Agrárpolitika reformja egyik meghatározó elemének tekinti. A kölcsönös megfeleltetés betartandó szakmai előírások és követelmények összessége, illetve az ezekhez kapcsolódó ellenőrzési és szankciórendszert is magában foglalja. A jogszabályokban foglalt gazdálkodási követelményeket 18 jogi norma alapján kell alkalmazni, továbbá ehhez társul még a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot biztosításának gyakorlata is.

Meghatározott ütemezés

A jogszabályban foglalt gazdasági követelmények érintik a természet- és környezetvédelmet, a köz-, az állat- és a növényegészségügyet, valamint az állatjóléti követelményeket is, különös tekintettel az állatok kíméletére. Az egyes követelményeket rögzítő előírások bevezetését meghatározott ütemezés szerint kell végrehajtani. A bevezetést ez év január 1-jétől kell megkezdeni. A természet- és környezetvédelmi, továbbá az állatjelölési és nyilvántartási követelményeket kell ez év elejétől végrehajtani; az élelmiszerbiztonsági, köz-, állat- és növény-egészségügyi követelményeket 2011. január 1-jétől kell bevezetni, míg az állatjóléti követelményeket 2013. január 1-jétől kell alkalmazni. A helyes mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírások pedig már 2004 elejétől érvényben vannak.

Nem elsődleges cél a szankció

A kölcsönös megfeleltetés bevezetésének célja, hogy segítséget nyújtson a fenntarthatóbb gazdálkodáshoz, és jobban összhangba hozza a Közös Agrárpolitikát (KAP) az uniós fogyasztók és adófizetők elvárásaival. Ezért kiemelten fontos a gazdálkodók megfelelő és részletes tájékoztatása e kérdéskörben.
Az információk átadása, illetve megszerzése olyan igény, amely minden gazdasági szereplő számára fontos, annak érdekében, hogy az esetleges szankciókat minimális szintre lehessen szorítani. Különös tekintettel arra, hogy az előírások alkalmazásának nem elsődleges célja a szankcionálás, hanem inkább azok betartatásának ösztönzése, elérése a kívánatos.
Annak érdekében, hogy minden érintett közvetlenül is megismerhesse a részletes követelményeket és előírásokat, valamint azok alkalmazásához hasznos tanácsokat is kapjon, és a támogatásokhoz minél teljesebb mértékben hozzá tudjon jutni, tájékoztató füzetet készítettek a szakemberek és ezt eljuttatják minden érintett gazdálkodóhoz.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP irányító hatóságának támogatásával.

Kapcsolódó hírek:
Az összetartozást erősítik a vidéki rendezvényekNemzetközi kapcsolatokkal lesz teljes a vidéki hálózatTársult hazai termelők támogatásaVállalkozásfejlesztés az Ipoly menténSok lehetőséget rejt az ifjúsági turizmus Takarékszövetkezeti kölcsön is segíti az ÚMVP-t Vidékfejlesztési gyorsmérlegAz Őrség sokakat vonz, mégis kevés a szálláshely Kozárdi rendezvények: fesztiválok és turizmusélénkítésNagy lehetőségek a CserhátaljánFalu a városban – I. Európai LEADER ExpoAktív önkormányzatok Pest megyébenKutatói értékelés az ÚMVP-rőlÚMVP-források – jelentős érdeklődés a Balaton-felvidékenVidéki rendezvények ÚMVP-támogatással Új lehetőség a borászoknak – a borturizmus fellendítése Az ÚMVP támogatási keret harmadáról már döntöttekA sikeres jövő kulcsa a mikrovállalkozások segítéseKulcsszavak: vidékfejlesztés, hálózat, LEADER, MNVH Ifjúsági turizmus fejlesztésére ÚMVP forrásokA falusi turizmus új perspektívája – a borút LEADER: az összefogás művészeteForgács Barnabás: versenyképesség, versenyképesség…Projektmenedzselés felső fokon – Károly Róbert Főiskola Célkeresztben az idegenforgalom a Dél-Mátrában Vidékfejlesztés: ezernél több pályázat a Dél-DunántúlonMegalakult az MNVH Tanácsa és Elnöksége Legközelebb áprilistól lehet beadni tanyabusz számlát Falubusz – ÚMVP-s segítség az egyik legkisebb falunakNépszerű a tanyabuszA pályázók értik az ÚMVP-t, nagy nehézség nem várható Idei összegzés az ÚMVP-rőlBeinduló fejlesztések Észak-Pest megyébenKész Magyarország területfejlesztési értékeléseGráf: a vidékfejlesztési programok megvalósulnakHektáronként 150-250 ezer forintLeader-program SzabolcsbanÚjfajta hitelek a vidékfejlesztésreOktóber 18-tól pályázhatók a vidékfejlesztési programokTámogatással vásárolható tanyabuszokStartolnak a vidékfejlesztési programokBrüsszel elfogadta a magyar vidékfejlesztési jelentéstVidéki rendezvényeket, falunapokat támogat az ÚMVP  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Gazdálkodói kézikönyv a kölcsönös megfeleltetésről

A Gazdálkodói kézikönyv a kölcsönös megfeleltetésről tartalmazza részletes követelményeket és előírásokat, alkalmazásukhoz hasznos tanácsokat is ad. Az információk átadása, illet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.