Géptámogatásokra 40 milliárd forint kifizetés

Hozzátette: 2007-ben és 2008-ban összesesen 42 milliárd forint támogatási igény érkezett, s ennek 95 százalékát ki tudták elégíteni. Az államtitkár elmondta: egy másik gépfejlesztési csomag keretében a tárca 14 milliárd forinttal kertészeti gépek vásárlását támogatta.

Tárcasegítség kell

Az államtitkár szerint a beruházásokat érintő finanszírozási válságban a tárcának segítséget kell találnia. Elmondta, hogy néhány héten belül elindul egy új konstrukció, amelynek keretében a nettó beruházási összeg 20 százalékáig biztosítanak előleget az agrárfejlesztésekhez, a második félévben pedig a 20 százalékos előleget 40 százalékra kívánják bővíteni.

Második félév: újabb program

Az államtitkár közölte, hogy a mezőgazdasági minisztérium az év második felében tervez elindítani egy újabb gépfejlesztési programot, és folytatják az energia-programot is. Ez utóbbi célja, hogy a mezőgazdaság energiaellátásában minél nagyobb mértékben valósuljon meg a gázberendezések kiváltása biomassza fűtőalapanyagúval. Emellett a tárca a Magyar Villamos Művekkel közösen készít egy kiserőművi fejlesztési programot is, amely főleg a zöldségtermesztést, a kertészeti energia-ellátást segítené.

A következő két hétben

Gőgös Zoltán elmondta: a területalapú támogatások kifizetése december 10-én elkezdődött, több mint 200 milliárd forintot már kifizettek, s március végére elérik a 90 százalékos kifizetést. A nemzeti kiegészítések kifizetése is ebben az ütemben zajlik: korábban kiutaltak már 20 milliárd forintot, a múlt héten még 15 milliárdot, és a 40 milliárdos keret a következő két hét alatt teljes egészében kifizetésre kerülhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.