Gyorsabb és súlyosabb lesz a klímaváltozás hatása

A tervet ismertetve Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos azt emelte ki, hogy az egyes térségeknek eltérő kockázatokkal kell számolniuk, ezért a védekező intézkedéseket elsősorban nemzeti vagy regionális szinten kell kidolgozni. Uniós szinten a fő feladat a összehangolás, illetve annak biztosítása, hogy az EU tervezési folyamatában minden területen figyelembe vegyék az éghajlatváltozás kihívásait.

Kétlépcsős brüsszeli terv

Brüsszel kétlépcsős tervet készített, amelynek első, 2012-ig tartó szakaszában a fő feladat a kockázatok minél pontosabb azonosítása és az összehangolt fellépés előkészítése. A második szakaszban zajlana az uniós országok alkalmazkodása a várható változásokhoz. A bejelentett csomag kitér a klímaváltozás egészségügyi, mezőgazdasági, illetve tenger közeli kockázataira is. Andrula Vasziliu egészségügyi biztos ezzel kapcsolatban kiemelte: a legfontosabb, hogy az illetékes hatóságok beépítsék akcióterveikbe a szélsőséges időjárási jelenségek idejére vonatkozó készültséget. Külön figyelmet kell fordítani a klímaváltozásra leginkább sérülékeny társadalmi csoportokra.

Emelkedik a tengerszint

Joe Borg halászati biztos azt hangoztatta, hogy készen kell állni a tengerszint várható növekedésére és a tengerpartok elárasztásának veszélyére. A kockázatoknak érezhető kihatásaik vannak a turizmusra is – tette hozzá. Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos úgy vélte, az agrárágazatban olyan döntéseket kell hozni, amelyek biztosítják, hogy bármilyen pontos következményekkel jár majd a klímaváltozás, abból a szektornak előnye származzon. Ehhez már most meg kell kezdeni a közös gondolkodást – emelte ki. Dimasz egyébként méltatta azt az amerikai bejelentést, hogy a washingtoni kormányzat lépéseket tervez tenni az éghajlatot károsan befolyásoló széndioxid-kibocsátás csökkentésére. Ha ez megvalósul, nemcsak a klímaváltozás elleni fellépésben segíthet, hanem az arra irányuló új nemzetközi szerződés kidolgozásában is – hangoztatta a környezetvédelmi biztos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.