Halfeldolgozó épül

Mindössze egy éve működő halnevelő üzeme mellé közel 3,5 millió euró értékű, főként saját erőből megvalósuló halfeldolgozó telepet létesít a Zala megyei Szentgyörgyváron a Halház Kft.

A halnevelő üzemrészben tett látogatásakor Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egyedülállónak nevezte a jelenleg ismert legmodernebb technológiával felszerelt magyarországi halnevelő telepet, amely hosszú távon munkahelyet teremt.

Az államtitkár kifejtette: a prémium termékek iránt külföldön egyre nagyobb a kereslet, Magyarország kizárólag ilyen termékekkel kerülhet piacra, halfeldolgozó üzemből pedig alig akad néhány az országban.
Fontos, hogy a szálkamentes terméket a hazai fogyasztók körében is népszerűsítsék, mivel köztudottan alacsony a hazai halfogyasztás aránya – mondta Kardeván Endre, aki szólt arról is, hogy idén újabb uniós pályázati forrásokat csoportosítanak át élelmiszeripari beruházásra és rekonstrukcióra, a rendelkezésre álló keretösszeg még nem ismert. Az új halászati törvényről elmondta, hogy abban a hal védelme elsődleges, a jogszabálytervezetet az Országgyűlés a héten tárgyalja.

Andrej Panarin, az orosz tulajdonú kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az intenzív állattartó telep részeként január óta működik az évente 200 tonna kapacitású halnevelő, ahol szibériai tokhalat nevelnek. Az eddigi beruházások értéke mintegy 3 millió euró. A saját termelésből származó halat minél nagyobb hozzáadott értékkel rendelkező termékként szeretnék német, osztrák, svájci, és később az orosz piacra juttatni. Tájékoztatása szerint a négy és fél hektáros területen található farm az Új Széchenyi Terv pályázatán eszközbeszerzésre 40 millió forint támogatást nyert el. Az első termékek decemberben kerülnek a hazai és az exportpiacokra. A jelenleg 12 dolgozót foglalkoztató cég az első évben 15-30 millió eurós árbevételt tervez. A társaság célja, hogy további üzemekkel bővítsék a hálózatot, legalább öt hasonló farmot terveznek létrehozni az országban.

Kotrik László, a Halház Kft. marketingigazgatója elmondta: a már működő két üzemcsarnokból álló halnevelő üzem 24, egyenként 1800 köbméteres, szűrőrendszerekkel ellátott medencéjében nevelik a megvásárolt tokhalat. Az épülő feldolgozóüzem évente 1000 tonna bármilyen fajtájú halat tud majd a legmagasabb technológiával feldolgozni, mindössze 10 százalékos veszteség mellett. Terveik szerint a szentgyörgyvári farmon más halfajokból is készítenek majd adalékmentes termékeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.