Hamarabb kifizetik a tejtermelők jövő évi támogatását

A tejtermelők megkapják teljes egészében azt a keretet is, ami a krízisalapból az ország rendelkezésére áll a piaci feszültségek kezelésére. Ez az előrehozott kifizetésekkel együtt literenként 22-24 forintos támogatást jelent – mondta a miniszter. Gráf József kifejtette: egy év alatt drasztikusan csökkent a tej ára, ami miatt már minden országban tiltakoznak a termelők. Hozzátette: a magyar kormány meglépte azt, amit a mozgástere megengedett. „Most harcolunk azért hogy Brüsszel is észhez térjen és megértse, hogy ezt a problémát nem a tagországoknak kell kezelnie” – tette hozzá.

Rendkívüli miniszteri értekezlet

A miniszter elmondta: tudomása van a magyar termelők petíciójáról, amelyet a kaposvári rendezvényen készülnek átnyújtani neki. Minden tejtermelő országban hasonlóan lépnek a termelők, hogy minisztereik minél keményebben képviselhessék az érdekeiket az unió bizottsága előtt. „A magyar termelők nem a hazai vezetés, hanem az Európai Bizottság tehetetlensége miatt tiltakoznak” – hangsúlyozta. A tejtermelő országok: Franciaország, Magyarország és Ausztria rendkívüli miniszteri értekezletet hívott össze azért, hogy rávegye a bizottságot, lépjen a tejpiac tarthatatlan helyzetének megoldásáért.

Szaktudás volt, forrás nem

A miniszter a rendezvényen beszélt arról is, hogy a magyar agrárvezetés pár éve azt tűzte ki célul, hogy egy versenyképes növénytermesztést és állattenyésztést hozzon létre, amihez a szaktudás megvolt, a forrás viszont nem. Az unió ehhez a modernizációhoz segítséget nyújtott, 1.300 milliárd eurós forrást biztosítva, ami eddig sosem látott lehetőségekhez juttatta a magyar mezőgazdaságot. Mára ebből a keretből 140 milliárd forintot már kifizettek a gazdáknak, és mintegy 500 milliárd forint felhasználásáról megszületett a döntés. Nincs más esélye a magyar termelőknek, minthogy helytálljanak a nemzetközi versenyben, amit a szakma megértett. A mezőgazdasági fejlesztési források felhasználásában Magyarország élenjár – mondta Gráf József.

Idén nemzetközi lett a kaposvári rendezvény

A Kaposvári Egyetem és a Pannon Lovasakadémia közös rendezvényének megnyitóján Babinszky László, az egyetem rektora arról szólt, hogy évről évre fejlődik, idén már nemzetközivé vált a szeptember 25-től 27-ig tartó Kaposvári Állattenyésztési Napok, amelyen 40 hektáros területen ezer állatot láthatnak, és több mint száz kiállító termékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A kiállítás idei díszvendége a Loire-menti régió, s a kaposvári rendezvényen tartotta szakmai napját a szimentáli európai kongresszus is. A rendezvény első két napján több konferenciára, szakmai kerekasztal beszélgetésre és fórumra került sor. A fedett lovardában tartották a hagyományos lovas programokat, tenyészállat bírálatokat, ügyességi versenyeket és a múlt évben nagy sikerrel megtartott malacfogó versenyt is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.