Hamarosan indulhat az uniós mikrohitelezés

Az uniós intézmények között kötött megállapodás értelmében az EU mostantól négy éven át összesen 100 millió eurót biztosít a hátrányos helyzetű emberek vállalkozásainak, illetve foglalkoztatásának támogatását célzó hitelkeretre.

Andor Lászó is melegen üdvözölte

A témáért felelős európai bizottsági tag, Andor László szintén melegen üdvözölte az EP nagy többséggel hozott döntését, és emlékeztetett arra, hogy az új mikrofinanszírozási eszköz segíti a foglalkoztatási célok teljesítését, valamint támogatja a társadalmi beilleszkedésre irányuló célok teljesülését is. Különösen fontosnak mondta, hogy a mikrohitel a nemzetközi gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került embereknek és a sebezhetőbb csoportoknak adhat megélhetési lehetőséget. Az uniós biztos egyúttal köszönetet mondott az EP-nek, a magyar jelentéstevőnek és az uniós tagországok tanácsának, hogy gondoskodtak a bizottsági javaslat gyors jóváhagyásáról. Az EP idei költségvetési jelentéstevője Surján László (KDNP) korábban szintén méltatta, hogy az uniós intézmények a büdzsé összeállításakor biztosították a mikrohiteleket nyújtó új pénzügyi alap létrehozásának feltételeit.

Azoknak, akik szívesen fognának vállalkozásba

A mikrohitel azoknak a társadalmi csoportoknak kínál újrakezdési esélyt, akik a válság miatt nehezen jutnak hitelhez, és szívesen fognának vállalkozásokba. Az Európai Parlament 60 millió eurót a hátrányos helyzetűek támogatását célzó projektek összehangolására,valamint a társadalmi befogadást, a nemek közötti egyenlőséget célzó politikák kialakítására szolgáló, úgynevezett Progress közösségi program alapjából, 40 milliót pedig a költségvetés tartalékaiból hagyott jóvá erre a célra. Mint Göncz Kinga emlékeztet rá, ez az összeg az Európai Beruházási Bank és a kereskedelmi bankok hozzájárulásával 500 millió euróra is nőhet.

Máris rengeteg az érdeklődő

A jóváhagyott kompromisszum része az a nyilatkozat is, amelyben az Európai Bizottság vállalja, hogy amennyiben a Progress programban rendelkezésre álló összeget jó ütemben használják föl a tagállamok, kész a hátralévő három évben a tartalék terhére újabb 20 millióval feltölteni. A szavazás előtti állásfoglalásában Göncz Kinga kiemelte: “Most arra van szükség, hogy a rendelkezésre álló pénzt a tagországok igyekezzenek minél előbb, és minél teljesebben fölhasználni”. “Máris rengeteg az érdeklődő” – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a parlament foglalkoztatási és szociális ügyi szakbizottsága folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a program működését.

Olyan kis összeg, amelyet normál esetben nem kaphatnak meg a bankoktól

Őry Csaba (Fidesz) közleményében úgy fogalmazott: az Európai Néppárt mindig is kiemelt figyelmet fordított a szociális kirekesztés elleni harcra. “Nem feledkezhetünk meg az uniós munkaerő jelentős részét kitevő kisvállalkozókról, a 10-nél kevesebb főt foglalkoztató hentesekről, pékekről, vagy éppen zöldségesekről, akiket ráadásul szintén igen nagy mértékben érintett a pénzügyi és gazdasági válság “- hangsúlyozta. “Ezeknek a kisvállalkozóknak is hitelre van szüksége a vállalkozásuk fellendítéséhez, vagy éppen a válságból való kilábaláshoz, viszont méretükből adódóan olyan kis összegre, amelyet normál esetben nem kaphatnak meg a bankoktól” – hívta fel a figyelmet Őry.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.