Hamisítják a magyar mangalicahúst Japánban

Piaci feltételezések szerint a “hamis” mangalicahúst Magyarországról viszik ki a szigetországba, ahol emiatt összedőlhet a kemény munkával kiépített mangalicapiac, ami a magyar mangalicának, a termelőknek és az ország imdidzsének is rendkívül rosszat tenne, nem beszélve a kézzel fogható gazdasági hátrányokról.

Kemény munkával stabilizálták a japán piacot

Kovács László emlékeztetett arra, hogy a Pick Szeged Zrt. az elmúlt évben keményen dolgozott Japánban azért, hogy húsban és húskészítményben stabil piacot tudjon szerezni. A japán piacon a munka persze már korábban elindult, de tavaly intenzívebbé vált azáltal, hogy képviseletet nyitott a Pick Tokióban. Az idei tokiói Foodex kiállítás pedig átütő sikert hozott: a márciusi kiállításon a Pick a magyar őshonos állatot, a mangalicát, mint kuriózumot vezette be. A piaci együttműködés nagy érdeklődés mellett, zökkenőmentesen fejlődött, ebből a kurrens termékből ebben az évben már nagyon jelentősnek számító, 20-30 tonna közötti mennyiséget tudott értékesíteni Japánban a Pick.

Rossz minőség, alacsony ár: az áru nem mangalica

Jellemző módon e héten is repülőgépes szállítás történik Tokióba – hívta fel a figyelmet az elnök-vezérigazgató, hozzátéve: az eddig kiszállított mennyiségeket is főként repülőgéppel, egytonnás tételekben szállították ki Japánba, külön megrendelésre. Természetesen azért konténerben is szállítottak. Legalábbis eddig. Mert a japán mangalicapiacot teljesen tönkreteheti a magyar hamisítvány, amelyet hozzávetőleg annyiért kínálnak, mint a “normál sertést”, pedig utóbbinak köztudottan többszöröse a mangalica ára. A jól kialakított “vevői kapcsolat” nyilvánvalóan felháborodva vette tudomásul, hogy a piacon valójában milyen rossz minőségű, olcsó árut kínálnak mangalicaként. Fentiekből következtetni lehetett arra, hogy az áru nyilvánvalóan nem mangalica – hangsúlyozta az elismert húsipari szakember. Aki felé a japán kereskedő felháborova jelezte, hogy a nagyon szisztematikusan felépített mangalica imidzs, illetve az áru, amely csak kiemelkedő vendéglátóipari egységekben kapható, a történtek következtében teljesen ledegradálódik.

Magyar weboldalról szedtek le képet, információt

Annál is inkább, mivel a hamisítványt árusító japán kereskedő a magyar mangalica weboldaláról lemásolt képekkel és a magyar mangalicasertésre hivatkozó reklámszöveggel kínálta a termékeit. Tekintettel arra, hogy az őshonos állatokra vonatkozó rendelet előírja: csak bizonyítvány birtokában, egyértelműen beazonosítható módon jelölt terméket lehet mangalicának nevezni, a Pick azonnal informálódott, hogyan kerülhetett ilyen termék Japánba, mivel a Magyarországon működő Mangalica Szövetség a Picken kívül senkinek nem adott ki mangalicasertésre vonatkozó igazolást. Hamar egyértelművé vált: Japánba olyan termék derült ki Magyarországól, amelyre a szövetség nem adott ki igazolást. Piaci feltételezések szerint az igazolással nem rendelkező áru a kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft.-től származott. “Lehet kivinni valódi mangalicahúst, de ezt a vonatkozó kormányrendelet alapján igazolással kell ellátni” – magyarázta Kovács László. Amennyiben valaki ilyen igazolással szerez be élőállatot, annak az ára jelenleg másfélszerese, mint a “normál sertésé” – tette hozzá.

Sokaknak nagy nagy kárt okozna a piac bedőlése

Japánban kilogrammonként átszámítva 12-13 ezer forintért lehetett értékesíteni a mangalicahúst, ez a legnagyobb piac mind mennyiségben, mind értékben, ilyen áron csak ott vásárolják meg, mert ott meg tudják ezt az árat fizetni. Értékesítenek még mangalicahúst az Egyesült Államokban, Spanyolországban, illetve kisebb mennyiségben Ausztriába, illetve Németországba. Az igazi veszélyt ráadásul nem is csak a japán piac összeomlásában látja Kovács László, hanem abban is, ami ennek következtében történhet. “Ha ez az imidzs megszűnik Japánban, veszélybe kerülnek a mangalica előállítók is, mert nem tudjuk megvásárolni tőlük az élő sertést olyan áron, mint eddig, ugyanis nem tudjuk olyan áron eladni sem, mint eddig. Amennyiben pedig drasztikusan alacsonyabb árat adunk érte, akkor a termelők tönkremennek és a mangalica újra eltűnik a piacról” – hívta fel a figyelmet Kovács László. Az elnök-vezérigazgató rámutatott: a japán piac összeomlása rongálja a Pick és a mangalica imidzsét – a cég magas minőségű húskészítményt is készít a japán piacra -  egyaránt, de tönkreteszi a termelőket is.

A Pick az agrártárca segítségét kéri

A Pick Szeged Zrt. fentiekre figyelemmel levélben kéri a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot (FVM) azonnali intézkedését abban, hogy vizsgálja ki és akadályozza meg az illegálisan kiszállított hús további kiáramlását, s tegyen intézkedést arra vonatkozóan, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Továbbá vizsgálja meg, hogy valójában milyen módon is került ki illegálisan a termék és tartassa be az ide vonatkozó előírásokat és rendeleteket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.