Hárommilliárdos szennyvíz-beruházás Szabolcsban

Az uniós projekt előkészítésére 77 millió forint támogatást nyert az érintett ajaki, anarcsi, dombrádi, gyulaházai és nyírkarászi önkormányzat – mondta a tárca vezető tisztségviselője.

15 ezer embert érint

Hozzátette: Ajakon és Dombrádon felújítják a régi csatorna-hálózatot, fejlesztik a tisztítótelepet, míg Anarcson, Gyulaházán és Nyírkarászon új szennyvízrendszert alakítanak ki 2012 végéig. Kóthay László tájékoztatása szerint a beruházás több, mint 15 ezer ember számára teremt tisztább, egészségesebb, élhetőbb környezetet, illetve csökkenti a talaj és a felszín alatti vizek szennyeződését is.

Korszerűsítés mellett új is létesül

Dombrádon a szennyvíztisztító telep kapacitását napi 300 köbméterről 400-ra növelik, felújítják a gépészetet, javítják a tisztítási fokozatot, valamint a kisváros csatorna-hálózatát is rendbe teszik. Ajakon a napi 210 köbméteres tisztító-kapacitást 370 köbméterre emelik, s ott szintén korszerűsítik a gépészetet, valamint kiépítik a jobb tisztítási fokozat feltételeit, illetve a távjelzést és az automatikus üzemmódot. A nagyközség csatornahálózatát ugyancsak korszerűsítik. Anarcson, Gyulaházán és Nyírkarászon új szennyvíz-elvezetési rendszer épül, és közös, napi 600 köbméter kapacitású tisztítótelep létesül Gyulaházán.

Eddig 29-en nyertek

Szabolcsban az uniós Környezet és Operatív Program keretében eddig huszonkilenc település nyert brüsszeli támogatást szennyvíz-hálózata kialakításához, több mint 27 milliárd forint összegben. Az ajaki térség mellett Hodász, Jánkmajtis, Nagyecsed, Nyírtelek, Apagy, és Nyírbátor körzetében indul környezetvédelmi fejlesztés, s a csatorna-ellátottság mindenütt szinte 100 százalékos lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.