Határon átnyúló fejlesztések uniós támogatással

Ezt Baranyai András, az European Neighbourhood and Partnership Instrument (ENPI) Program budapesti közös szakmai titkárságának igazgatója mondta. A rendelkezésre álló összeg 10 százalékát gazdasági, 30 százalékát infrastrukturális, 20 százalékát intézményi, míg 25 százalékát természet- és környezetvédelmi fejlesztésre használhatják fel a felek – mondta a titkárságvezető. Kiemelte: a pályázóknak mindössze 5 százalékos fejlesztési forrást kell biztosítaniuk, a beruházások összegének 90 százalékát ugyanis az európai uniós, 5 százalékát pedig a nemzeti támogatás adja.

Hamarosan meghirdetik a pályázatot

Baranyi András tájékoztatása szerint a pályázati lehetőséget májusban vagy júniusban meghirdetik, s 90 nap áll majd rendelkezésre a támogatási kérelmek benyújtására. Hozzátette: a programban a négy országból tíz megye vállalkozásai, kamarái és érdekvédelmi egyesületei vehetnek majd részt. Magyarországról Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg, Szlovákiából Kassa és Eperjes, Romániából Szatmár és Máramaros, valamint úgynevezett szomszédos területként Szucsava, míg Ukrajnából Kárpátalja és Ivano-Frankivszki, illetve a szomszédos Csernovci megye a kedvezményezett. Az igazgató külön szólt arról, hogy a gazdasági és társadalmi fejlesztésre rendelkezésre álló 6,8 millió eurós, csaknem 2 milliárd forintos támogatást a pályázók a kis- és közepes vállalkozások közötti üzleti együttműködésre, befektetés-ösztönzésre, egymás gazdasági környezetének megismerésére, és közös marketingre, piackutatás kialakítására használhatják fel.

A Nyírségben ukrán együttműködés

Géresi József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ipartestületek és Kisvállalkozások Szövetségének elnöke elmondta: a nyírségi kisvállalkozások különösen az ukrán oldali kapcsolatok erősítésében érdekeltek, ezért együttműködési megállapodást kötöttek a técsői Felső-Tisza-vidéki Vállalkozók Klubjával. Ennek eredményeként elindult a közös vállalkozások létrehozása a határ két oldalán, nőtt a beszállítói tevékenység, valamint a kereskedelmi és a gépipari együttműködés. Most az Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz Alap támogatásával a piaci pozíciókat szeretnék tovább erősíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.