Húsvét táján 7 ezer tonna főtt sonka fogy a boltokban

Mindkét esetben mintegy 12 milliárd forintért értékesítettek főtt sonkát a boltokban, az ünnepet megelőző és követő, összesen hat hónap során.

Kicsit drágult az előrecsomagolt

A húsvéti szezonban tavaly alig változott a főtt sonka mennyiségi eladással súlyozott átlagos fogyasztói ára. Egy kilogramm főtt sonka átlagosan 1408 forintba került kimérve a boltokban múlt év március-áprilisban, míg az egy évvel korábbi hasonló periódusban 1398 forintba került. Az önkiszolgálásban – azaz az előrecsomagoltan – értékesített áru esetében is csekély mértékű, kilogrammonként 20 forintos drágulást regisztrált a Nielsen, vagyis a húsvéti főtt sonka 1964 forintról 1984-re drágult.

Stabil átlagárak

A Nielsen szerint a stabil átlagárak egyik oka, hogy a gyártók termékfejlesztési stratégiájukban alacsony árakra törekednek. A termékcsoportban is kezdenek előtérbe kerülni a kereskedelmi márkák. A mennyiséget tekintve a forgalom 29 százalékát „vitték el” a múlt év március-áprilisban, míg két évvel korábban még csak 20 százalékát. Értékben az önkiszolgálásra előrecsomagolt főtt sonkából 56 százalékot adtak el a legutóbbi három évben. Önkiszolgálásban az eladott mennyiség 45 százaléka jutott a főleg diszkontokat és szupermarketeket magában foglaló, 401-2500 négyzetméteres üzletekre tavaly január és június között. A hipermarketek részaránya ugyanakkor 33 százalék volt. A 400 négyzetméteres és kisebb, hagyományos üzletek mutatója 23 százalékon állt. Ezek az arányok az utóbbi három évben stabilak maradtak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.