Idén szeptemberben kezdődött az aranyláz

Az Aranypiac Kft. közleményében rámutatott: az elmúlt nyolc évben évről-évre emelkedett az arany ára, azonban az áremelkedés üteme egyre jobban felgyorsult. Legutoljára tavaly márciusban járt ezer dollár fölött az arany ára – elsősorban a gyenge dollárárfolyam miatt -, azonban ekkor még nem tudott hosszú távon megmaradni ezen a szinten.

Tartósan magas árszint

A társaság közleménye szerint minden évben október és november között a legmagasabb az arany kereslete, így ebben az időszakban szöknek éves csúcsukra az árak is, amelyek aztán decemberre és januárra az őszi időszak előtti szintre süllyednek vissza. Az idei évben azonban a gazdasági válság miatt nem esett vissza tavasszal sem az arany iránti kereslet, így az árfolyam tartósan 900 dollár fölött tudott maradni. A jövő év elején 1100 dollárra nőhet az arany unciánkénti ára elsősorban a gyengülő dollár miatt. Az áremelkedésnek azonban gátat szab a kisebb indiai aranykereslet – vélekedett szeptember elejéna Standard Bank egyik nemesfémpiaci elemzője.

További drágulást jósolnak

Walter De Wet akkor azt mondta, hogy a bank várakozása szerint a következő 6-12 hónapban a dollár gyengül az euróhoz képest a globálisan növekvő infláció és a bővülő külkereskedelmi deficit miatt. Az elemzők szerint jövő év elejére az 1.100 dolláros szintet is meghaladhatja az arany unciánkénti ára, a növekedésnek azonban gátat szabhat India aranykeresletének visszaesése. A nemzetközi arany tanács (WGC) adatai szerint India aranyimportja 126,7 tonna volt az idei első hat hónapban. Ez 55 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 282,3 tonnával szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.