Ismét rekordot döntött a gyengülő forint

Az európai devizát már reggel 307,40/60 forinton jegyezték az előző délután négy órai 305,50/80 forint után. Ezt követően 308 forint körül ingadozott az árfolyam, és innen tört ki 312,25 forintig, majd ment vissza 311 forint alá. Az alacsony forgalom miatt később is meredek ugrásokkal, 309,50 és 312 forint között alakult az euró/forint jegyzés.

„Leválasztják” a forintot

A kereskedők elmondták, hogy a piac elkezdte „leválasztani” a forintot a térségbeli devizákról, egyre nagyobb számban kötnek zloty/forint, korona/forint ügyleteket – a hosszú ideje 63,50 körüli szinten alakuló zloty/forint árfolyam jelenleg már 65,95. Elemzők szerint a forint akkor „szakadt le” a régiós valutáktól, amikor a cseh, a lengyel, a szlovák, a bolgár és a román pénzügyi felügyeleti szervek közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben tiltakoztak az ellen, hogy a kelet-európai régiót egy egységként kezeljék. Magyarország csak kis késéssel került fel az aláírók listájára.

Jelentős lépés kell!

A megkérdezett piaci szereplők egyetértettek abban, hogy szükség lesz valamilyen jelentős lépésre, hogy a megindult irányzatot meg lehessen állítani, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem a kamat- , hanem elsősorban a növekedési különbségek a meghatározóak.
A forint a dollárral szemben is jelentősen gyengült: az amerikai deviza árfolyama 246,80/247,00 forint, kedden 242,60/75 forint, szerda reggel 245,80/95 forint volt. A svájci frankot a nemzetközi kereskedelemben délután 209,50 forinton jegyezték, a keddi érték 207,65 forint volt. Az MNB hivatalos devizaárfolyam-jegyzése 209,80 forint, keddre 207,34 forint volt. A japán jent (100 jen) 247,50 forinton jegyezték a nemzetközi kereskedelemben délután, a keddi zárás 247,14 forint volt. Az MNB szerdai hivatalos jegyzése 249,49 forint, a keddi 248,97 forint volt. A bankközi forintpiacon az egynapos finanszírozási (o/n) kamat változatlanul a jegybanki alapkamat alatt, 9,20 százalék körül alakul.

20 bázispontos hozamemelkedés

Az állampapírok másodpiacán mintegy 20 bázispontos hozamemelkedésről számoltak be a kereskedők; alacsony forgalom mellett viszonylag nyugodtan fogadták a devizapiac híreit, visszafogottan reagáltak a forint gyengülésére. Vásárlók ugyan csak mutatóba akadnak, de azok, akik jelentős államkötvény-portfólióval rendelkeznek, a jelek szerint nem kívánnak feltétlenül megszabadulni érdekeltségeiktől: minden bizonnyal fedezték kockázataikat, és egyelőre kivárnak – mondták kereskedők.

Veres: nem kell államcsődtől tartani

Az általános, Kelet-Európával szembeni nagyfokú bizalmatlanságnak tulajdonítja Veres János pénzügyminiszter a forint euróval szembeni szerdai negatív árfolyamrekordját. Az euró szerda délelőtti 312,25 forintos jegyzése kapcsán a szerdai kormányülés után Veres János azt mondta: a jelenlegi árfolyamnak nincs magyar specifikuma, „nem a hazai fundamentumok értékelése” jelenik meg ebben az árfolyamban. Veres János kijelentette: nem kell államcsődtől tartani. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy Magyarország finanszírozása folyamatosan biztosítva van, a jegybank devizakészletei fel vannak töltve, ez jelenleg több mint 20 milliárd eurót jelent. „Ebben a kérdésben nincs oka semmiféle bizonytalanságnak” – fogalmazott Veres János.

Kapcsolódó hírek:
Euró: Magyarország, szeptember végéig, céldátumGondolkodik az EU a magyar eurógyorsítási javaslatonA Fitch negatívra rontotta a magyar kilátástNem változik gyorsan az eurócsatlakozási rendszerA lengyelek már tárgyaltak az ERM-2-rőlAlmunia: nem változnak az euróövezet feltételeiVeres: ERM-2 feltételek megteremtése 2009-benA forint 27,51 százalékkal rosszabb az év véginélKormányfői kvalitások – kiütéssel nyer a lengyelAz MNB-alelnök Brüsszelben szerette az eurótGyurcsány „nem szokványosan” védené a forintotEurót, minél előbb! Elszabadult a forint!Magyarország is legsebezhetőbb – ADÓSKOCKÁZATI LISTAValutamentő akciók várhatók a régióbanKözeledik az elemzők rémálma: a 350-es euró!Rekord mélységben a forint árfolyamaAz elemzők kiállnak Gyurcsány mellett„A háború óta nem volt ilyen” – ÖSSZEFOGLALÓFigyelem! Valakik keresnek a forinton!!!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.