Japánban és Dél-Koreában tárgyalt Gráf József

Az FVM sajtóirodájának közlése szerint Gráf József megbeszéléseket folytatott a japán mezőgazdasági miniszter első helyettesével és a Japán parlament alsóháza agrárbizottságának elnökével. A tárgyalásokon szó esett általános agrárkérdésekről, állat- és növény-egészségügyi témákról, továbbá a kétoldalú tudományos agrárkapcsolatok erősítésének lehetőségeiről is.

Üzleti delegáció is kísérte

A március 3-6. közötti, tokiói Foodex kiállításra az agrártárca vezetőjét, aki a rendezvény díszvendége volt, a magyar borászatot és a húsipart képviselő, húszfős üzleti delegáció is elkísérte. A Japánba irányuló magyar élelmiszerexport tavaly meghaladta a százmillió dollárt; főleg sertéshúst, libamájat, mézet, valamint borokat vittek ki a magyar cégek Japánba.

Tokióból Szöulba

Gráf József Tokióból a dél-koreai fővárosba, Szöulba utazott tovább kétnapos látogatásra. Itt találkozott koreai partnerével, Csang Te Pjung élelmezésügyi, mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszterrel, valamint a koreai Nemzetgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága többségi frakciójának vezetőjével, továbbá a helyi húsipar, valamint a bor- és gabona ágazatot képviselő szakmai szervezetek vezetőivel és üzletemberekkel is. A látogatás fő célja Dél-Koreában is a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, azon belül is elsősorban a gabona, hús- és borexport lehetőségeinek feltárása, a magyar kivitel bővítésének elősegítése volt.

Előrelépés baromfiügyben

A látogatás alatt érdemi előrelépést értek el a magyar baromfihús-kivitel megindításához szükséges, közel 8 éve húzódó állategészségügyi engedélyezési eljárás lezárásában. Ennek eredményeként néhány technikai kérdés rendezését követően megkezdődhet a vállalati szintű üzleti kapcsolatok kiépítése. Dél-Koreába jelenleg is több tízmillió dollár értékben exportál Magyarország fagyasztott sertéshúst, ami kiegészülve a baromfihús-kivitellel tovább növelheti a magyar cégek részvételét a dél-koreai élelmiszerpiacon.
Dél-koreai részről komoly érdeklődés mutatkozott jelentős mennyiségű, GMO-mentes kukorica vásárlása iránt. Dél-Korea egyik legnagyobb kukorica importőr cége 120 ezer tonnás vásárlási igényt jelentett be erre az évre, versenyképes feltételek esetén – áll a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.