Jó minőségű szőlőtermésre számítanak a móri és az egri borvidéken

Tájékoztatása szerint a kánikula enyhülésével megállt ugyan a savtartalom mérséklődése, de ha a hőmérséklet újra 30 fok körül alakul, vagy fölé emelkedik, a folyamat folytatódik, az pedig kedvezőtlenül befolyásolja a borok eltarthatóságát. A Mór, Pusztavám, Csókakő, Söréd, Zámoly és Csákberény térségében húzódó, mintegy 780 hektáros, főként családi pincészetek által művelt borvidéken javában tart a szüret. Jelenleg a tramini, a leányka és a szürkebarát fajtákat szedik, a környék őshonos szőlője, a móri ezerjó később kerül majd sorra. Tervezik, hogy a szemek egy részét a tőkén hagyják megtöppedni, aszúbort készítenek belőle. A szüretet két nagyteljesítményű kombájn segíti, s a munkába mintegy 100-150 kéziszedő kapcsolódik be. Megkezdődött a borvidék megújítása is. A Móri Bor Kft. 100-120 hektáron telepített, illetve telepít szőlőt, elsősorban ezerjó, valamint zenit és a rendkívül aromás generosa fajtákat. A társaság tervezi, hogy a termés egy részét pezsgőalapanyagként hasznosítja, s pályázati támogatással feldolgozó üzemet is épít. Csókakőn pedig egy olasz vállalkozó kezdett ültetvénytelepítésbe hetven hektáron. Az Egri borvidéken egyetlen fürt szőlő sem marad a tőkéken és várhatóan teljes egészében vevőre talál a termés, olyan nagy a kereslet a szőlő iránt – tájékoztatott az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke. Ezzel párhuzamosan az elmúlt évihez képest a korai szőlőfajtáknál mintegy 20 százalékkal nőttek a felvásárlási árak, azt követően, hogy tavaly is jelentősen drágult a szőlő – közölte Varsányi Lajos. Mint elmondta: a nyárra jellemző hosszú meleg időszakok ugyan a mennyiség rovására mentek, ám minőségi szempontból nagyon jó év ígérkezik. A korai fajtáknál tapasztalható 85 mázsás hektáronkénti termésátlag 20-30 százalékkal marad el a korábbi évek átlagától, viszont a minőség rendkívül jó. Már a korai illatos fajták esetében is 18-20-as mustfokot mérnek, ami lényegesen magasabb, mint a megelőző években – értékelte a szüreti kilátásokat Varsányi Lajos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.