Később kezdődtek a tavaszi munkák Zalában

A szántókon a vizes talaj már feltöltődött, így a napokban megkezdődhetett a kalászosok és az őszi káposztarepce trágyázása is. Jelentősebb belvíz Zala megyében inkább csak a réteken található – jegyezte meg Fentős János.
A tervek szerint idén 53 826 hektáron vetnek el tavaszi árpát, zöldborsót, zabot, szóját, cukorrépát, napraforgót, burgonyát és kukoricát. Közel 41 ezer hektáron termelnének kukoricát – 700 hektárral nagyobb területen, mint tavaly – és 500 hektárral nőne a szója vetésterülete is. A tavalyi kedvezőtlen piaci helyzet miatt idén kisebb területen – a tavalyi 5 ezer hektár helyett 4150 hektáron – terveznek napraforgót. A gazdák szándéka szerint nem változik a zab (1650 hektár) és a tavaszi árpa (3692 hektár) vetésterületének nagysága.
Fentős János elmondta, hogy a mezőgazdasági szántók több mint felét már ősszel beültették: 30 ezer hektárnyi területre őszi búzát, 14 ezer hektárnyi területre őszi káposztarepcét, 10 ezer hektárra pedig árpát, rozst és tritikálét vetettek. Az elmúlt évhez képest pár ezer hektárral nőtt az őszi búza és a káposztarepce vetésterülete, mert ezeket a növényeket a gazdák megbízhatóbbnak gondolják, mint a napraforgót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.