Kétséges az OPEC újabb termeléscsökkentése

Eddig a piac biztosra vette, hogy az olajexportőr országok szervezete, az OPEC márciusban tovább csökkenti a termelést, ugyanis több tagország illetékesei – köztük korábban az iráni miniszter is – rendszeresen ilyen értelmű nyilatkozatokat tettek.
Az OPEC eddigi, fokozatos termeléscsökkentése újabban viszonylag jól követte a nyersolajkereslet apadását. A szeptember óta elhatározott, összesen napi 4,2 millió hordós termeléscsökkentéseknek eddig majdnem a 90 százalékát megvalósították az OPEC-országok. Ez a korábbi világkínálatnak közel 5 százaléka, és rekord betartási arány a szervezet történetében. Január végén még csak 60 százalékos volt a betartási aránya.
Más oldalról viszont a kereslet növekedésére belátható időn belül nem lehet számítani, ezért az OPEC termeléscsökkentése csak az árak valamelyes stabilizálására volt alkalmas, de az árak lemorzsolódása még mostanában is tart. A tavaly júliusi, hordónként 147 dollár fölötti árcsúcsokról a kőolaj gyorsan olcsóbbodott, ahogyan a világgazdasági válság szétterjedt, majd az árvesztés lelassult, de nem állt meg: januárban 40-50, februárban nagyjából 35-45 dollár között alakult a kőolaj világpiaci ára, annak dacára, hogy az OPEC-országok éppen a múlt hónapban erősítették a termeléscsökkentési fegyelmet.

Kapcsolódó hírek:
Algéria: az OPEC ismét csökkenti termelésétTeljesen leállt a kuvaiti és részben az iráni olajexportErste Csoport: véget érhet az olcsó olaj korszakaNagyszabású kínai-orosz kőolajügyletOlaj: nem derűs kilátásokAz orosz olajtermelés 7,8 százalékkal csökkenhet 2013-raFolyamatosan csökkenő kereslet az olajpiaconTovább csökkent az OPEC?Idén 40 dollár körüli olajárat vár Irán Második éve csökken a globális olajfogyasztás?Oroszország csökkenti a kőolaj exportvámját februártólRendkívüli OPEC-értekezlet februárban?Kevesebb olaj OroszországbanOPEC elnök: biztosan lesz termeléscsökkentés Évi 1,2 százalékos olajigény-növekedés várhatóUgyanannyit termel az OPECDrágult az olajKavarás az olaj körül – kifakadt az iráni elnökAz OPEC most nem tervez újabb termeléscsökkentést

  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.