Kevés eső hullott eddig Bács-Kiskun megyében

Bár az elmúlt néhány napban szórványos záporok előfordultak, továbbra is igaz, hogy az idén eddig összesen alig száz milliméter eső hullott átlagosan a megyében – mondta Farkas Zoltán. A szakember szerint egyelőre még nem okozott komoly károkat a szárazság, de legalább annyi nedvesség hiányzik a talajból, mint amennyi csapadék az év első napja óta lehullott ezen a vidéken.

Ellentmondásos a korai meleg

A korán jött nagy meleg a vetések fejlődését is visszaveti. Hasznos viszont a tavaszi munkák szempontjából. A jó ütemű talajelőkészítés, illetve vetés ellenére azonban a rendkívül megdrágult, ezért sok helyen a kelleténél kisebb mennyiségben kijuttatott műtrágya tovább csökkenti az idei terméskilátásokat – magyarázta a földművelésügyi igazgató.

A vetések fele jó állapotú

Ám mindez Farkas Zoltán szerint egyelőre még nem mutatkozik meg feltűnően a szántóföldi növénykultúrákon. A legutóbbi minősítés alapján a vetéseknek mintegy fele jó állapotú, 40 százaléka pedig közepes. Általában tehát tíz százalék körül van a gyengén kelt növények aránya. Nagyjából igaz ez a megyében 72 ezer hektáron fejlődő búzára, melyből a tavalyinál tizedével kevesebbet termesztenek. A 10 ezer hektárnyi rozs és a közel harmincezer hektárt elfoglaló őszi árpa termőterülete hasonló a korábbiakhoz és terméskilátásai is átlagosak. A 26 ezer hektáron vetett triticalénak viszont csupán 45 százaléka kapott jó, míg 15 százaléka gyenge minősítést.

Tizedével kevesebb zöldségféle

A kapás növények közül a kukoricát 88 ezer hektáron, olajipari napraforgót pedig bő 35 ezer hektáron termesztenek az idén. A hazai feldolgozóipar megszűnése ellenére nincs számottevő csökkenés a cukorrépa vetési szándékában sem. A tervek szerint 1500 hektárt foglal el ez a növény, melyet a gazdák teljes egészében a szomszédos déli országokba exportálnak – hangsúlyozta a szakember. Tizedével kevesebb területen terem viszont az idén zöldségféle, melyből változatlanul a zöldborsó és a csemegekukorica a sláger. Ugyanilyen arányú növekedést mutat ellenben a megye déli részének jellegzetes növénye, a szója, amellyel ebben az esztendőben ötezer hektáron foglalkoznak a gazdák – tette hozzá Farkas Zoltán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.