Kevesebb az állat Magyarországon

Az államtitkár tájékoztatta az országgyűlési képviselőket arról, hogy az ágazat helyzetének javítása érdekében az agrártárca az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében több támogatási lehetőséget is kínált a gazdálkodóknak. Példaként említette az állattenyésztés komplex korszerűsítését célzó intézkedést, továbbá a hígtárgya-kezelés modernizálását. A két intézkedésre összesen csaknem 220 milliárd forint támogatási igény érkezett be. A hígtárgya-kezelésre 967 támogatási igény volt 86 milliárd forint értékben, az állattartó telepek komplex korszerűsítésére pedig 1.273 pályázat érkezett 133 milliárd forint igénnyel.

Segítség a támogatásokhoz

Gőgös Zoltán elismerte, hogy a gazdasági válság miatt nehezebbé vált a támogatások társfinanszírozása. Ezen úgy segítenek, hogy a beruházásokat megvalósító gazdálkodók 20 százalékos előleget kaphatnak. Az FVM azonban szeretné elérni, hogy az előleg összege 40 százalékra emelkedjen. Emellett a gépbeszerzések teljesítésének határidejét 12-ről 24 hónapra emelték fel, míg az építési beruházások megvalósításának határideje 24-ről 36 hónapra emelkedett. Továbbá a különböző beruházások megvalósulását 60 százalékos szint elérését követően már nem szankcionálták az ellenőrök. Ezt az arány 80 korábban százalék volt.

2,5 milliárd a tejágazatba

Az államtitkár elmondta, hogy a tejágazat nehézségeinek mérséklésére az agrártárca 2,5 milliárd forintot biztosít a tejágazat szereplőinek. Így mérsékelhetők a szállítási költségek, továbbá az állategészségügyi kiadások egy része megtérülhet, valamint az úgynevezett állatútlevél költségét sem kell kifizetni.

Forgács sikertelen útja

Forgács Barnabás, az agrártárca európai ügyekért felelős szakállamtitkára az uniós mezőgazdasági miniszterek tanácsüléséről beszámolva közölte: nem sikerült érdemi áttörést elérni az unió bizottságánál a tejkérdés megnyugtató rendezése érdekében.

Mi is a magyar áru?

Gőgös Zoltán tájékoztatta a testületet arról is, hogy a termelők, a feldolgozók és a kereskedők által folytatott tárgyalások az etikai kódexről a végükhöz közelednek, mivel az agrártárca a megállapodást a héten csütörtökön szeretné véglegesíteni. Amennyiben ez nem sikerül, úgy törvényjavaslatot terjeszti a parlament. Az államtitkár hozzátette: jelenleg a termelők és a feldolgozók vitája akadályozza a kódex véglegesítését, mivel a két fél nem tud megegyezni arról, hogy mi tekinthető magyar árunak.

Kapcsolódó hírek:
Mezőgazdasági Bizottság: súlyos helyzetben a tejágazatGráf: 650 milliárd műszaki-technikai fejlesztésreNagyszabású gazdatüntetés PrágábanMagyar tejesek is tüntetnek PrágábanMOSZ-elemzés: tovább romlott a tejágazat helyzeteVálságban a tejágazat: segítség vagy demonstráció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.