Kevesebb és gyengébb minőségű az idei dohánytermés

Az országosan mintegy 5800 hektáron termő, rendkívül kézimunka-igényes dohánynak nem tett jót az aszályos nyár: a palántanevelés és az ültetés során is öntözni kellett a földeket, mert a szükséges csapadéknak mindössze a felét kapták az ültetvények.

A megszokott csapadék ötöde esett

Az Alföld egyes részein mindössze ötödannyi mennyiségű eső esett, mint a megszokott, itt a terméskiesés a negyven százalékot is meghaladhatja – mondta Bényei Illés. Tájékoztatása szerint a növény háromnegyedének betakarításával már végeztek a termelők, akik Szabolcsban a mesterséges szárítású Virginia fajtakör esetében 10-15 százalékos, míg a természetes – úgynevezett szárítókamrás -szárítású Burley-nél körülbelül 20 százalékos terméskiesésre számítanak.

A szokásosnál gyengébb minőség

Az érdekvédelmi egyesület elnöke hozzátette: az időjárás miatt a betakarított dohány minősége gyengébb a korábbi évekhez képest, és aggódnak a termelők azért is, mert egyelőre nem ismertek a 2009-es támogatási összegek. Ez súlyosan érinti azokat a termelőket, aki banki hitelből fedezték a dohány megtermelését és a betakarítással járó költségeket, hiszen egy hektár dohány termelési költsége körülbelül 1,2 millió forintot tesz ki – mutatott rá. A termelők árbevételének közel 80 százaléka származik a területalapú és a nemzeti kiegészítő támogatásból: az előbbi 150 euró, az utóbbi pedig az egymillió forint hektáronként, ezek az összegek a megtermelt dohány felvásárlási árával egészülnek ki.

Az idei mennyiség elmarad a várttól

A nyíregyházi dohányfermentálót tulajdonló Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt. vezérigazgatója elmondta: szeptember elején a Virginiát kezdte el felvásárolni a cég a mintegy ezer szerződéses termelőtől. Ebből a fajtából az idén 4350 tonnát, a Burleyből pedig 2150 tonnát szerződtek le, ami tartható lesz abban az esetben, ha marad a fagymentes időszak október közepéig – közölte Bittner Imre. Virginiából tavaly 4630, Burleyből pedig 2200 tonna dohányt vásárolt fel a dohányfeldolgozó, de az már most látszik, hogy a 2009-es mennyiség elmarad a várttól.

Nagyobb felvásárlási árat fizetnek

A vezérigazgató kiemelte: a rosszabb év ellenére az összes megtermelt dohányt át fogják venni a termelőktől, akiknek ezért idén a tavalyihoz képest 10 százalékkal, a szerződött mennyiségen felül beváltott termésért pedig 25 százalékkal nagyobb felvásárlási árat fizet a cég. Bittner Imre becslése szerint a tavalyi minőségi összetétellel kalkulálva átlagosan mintegy 20-22 százalékos átlagárnövekmény érhető el termelőtől függően. Tavaly 170-180 forint volt a dohány átlagára Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.