Kilián Csaba az ITD Hungary új vezérigazgatója

A miniszter hétfőn hívta vissza tisztségéből azonnali hatállyal Rétfalvi Györgyöt, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által 2009 őszén lefolytatott vizsgálat alapján. A vezérigazgató munkaviszonyát 2010. január 11-ével, rendkívüli felmondással szüntette meg a miniszter.

Nem kap végkielégítést

A volt vezérigazgatónak nem jár végkielégítés. A tárca hétfői közleményből kiderül, hogy a KEHI-vizsgálat több esetben is szabálytalanságokat talált a vállalkozási, szolgáltatási és tanácsadási szerződések, valamint a költséggazdálkodás terén. Emellett a vizsgálat során hiányosságokra derült fény a szakmai, szervezeti működési szabályok, illetve a vezérigazgatói körben felmerülő ellenőrzési kötelezettségek betartása, betartatása terén. A miniszter megítélése szerint mindezek kérdésessé tették Rétfalvi György vezetői alkalmasságát, és ezért vonta vissza a vezérigazgatói megbízást. Korábban az Index.hu arról számolt be, hogy egy 300 millió forintos ITD-tendert a vezérigazgató volt üzlettársának a cége nyert el. Az internetes lap akkor azt írta, hogy a gazdasági miniszter a közbeszerzési eljárás ügyében szeptember elején vizsgálatot kezdeményezett. A szerződést végül forrásátcsoportosítással indokolva nem írták alá.

A jogi út

Rétfalvi György a döntés bejelentése után jogilag teljesen megalapozatlannak nevezte Varga István döntését, és jelezte, hogy ezért jogi úton fog a törvénynek érvényt szerezni. A menesztett vezérigazgató sajtótájékoztatóján azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség elmúlt három éves tevékenységét vizsgáló KEHI-jelentést, amely a felmondás alapjául szolgált. Rétfalvi György azt mondta, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által 2009 őszén lefolytatott vizsgálat október végén zárult le, ha ebben bármilyen törvénysértést megállapítottak volna a Munka törvénykönyve alapján 15 nap állt volna rendelkezésre, hogy indoklás nélkül felmondjanak neki. Ez azonban nem történt meg – jegyezte meg.

“Erőltetett fogáskeresés”

“Az ITD Hungary-nél tavaly októberben lezárult KEHI-vizsgálat nem mutatott ki jogsértést, így az arra történő hivatkozás több mint két hónap távlatából véleményem szerint egy erőltetett fogáskeresés. A munkáltatóm indokát a leghatározottabban visszautasítom” – fogalmazott Rétfalvi György. Hozzátette: az NFGM munkatársaival folytatott pénteki egyeztetést követően intézkedési tervet akartak készíteni a KEHI-jelentés alapján. Szintén a minisztérium szakembereivel folytatott tárgyalás után Rétfalvi György hétfőn megkezdte a szervezet átalakítását, így megszüntetett két igazgatóságot és több középvezetői pozíciót.

Sok kicsi sokra megy

Kérdésre válaszolva a menesztett vezérigazgató elmondta, hogy az elmúlt három évben hat minisztériumi, és két célirányos KEHI-vizsgálat történt. Ezek mellett külső könyvvizsgálók és az ügynökség felügyelő bizottsága által kinevezett ellenőr is ellenőrizte az ITD Hungary tevékenységét. Ezek a vizsgálatok hasonló elmarasztaló jelentéseket nem tartalmaztak. Rétfalvi György elmondta, hogy a KEHI-jelentésben elsősorban 10-15 millió forintos, költségvetési pénzből történt kifizetéseket ért kifogás. Ezek – Rétfalvi György szerint – korrigálható tételek, és nem okoztak törvénysértést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.