Kissé nőttek az ipari termelői árak novemberben

Az ipar belföldi értékesítési árai 2009 novemberében az előző havihoz képest 0,5 százalékkal nőttek, míg 2008. novemberhez viszonyítva 0,9 százalékkal mérséklődtek. Az ipari exportértékesítés árai a 2009. októberinél 0,5, a 2008. ilyenkorinál 1,2 százalékkal magasabbak voltak. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben – 3,5 százalékkal – a kőolaj-feldolgozás belföldi árai nőttek egy hónap alatt novemberben, alapvetően a kőolaj- és kőolajszármazékok világpiaci jegyzésárának emelkedse miatt. Kisebb mértékű, 1,3 százalékos áremelkedés történt a gép, gépi berendezés gyártásban, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termékek körében, ahol 1,1 százalékkal nőttek az árak.

Az élelmiszeripar árai csökkentek

A vegyi anyag, termékek, az élelmiszeripar, valamint a fa-, papír- és nyomdaipar, illetve az egyéb feldolgozóipar és javítás árai 0,2 és 1,2 százalék közötti mértékben csökkentek, míg a textil- és bőriparban, valamint a járműgyártásban az értékesítési árak nem változtak a tavaly novemberig eltelt egy év alatt. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai novemberben 0,5 százalékkal magasabbak voltak az októberinél, elsősorban az időszakos, “B” árszabású villamosenergia-értékesítésnél november 1-jétől alkalmazott áremelés következtében. Éves összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve a legnagyobb mértékben – 4,3 százalékkal – a gyógyszergyártás, valamint 3,8 százalékkal a villamos berendezések gyártása, és 3,3 százalékkal az egyéb feldolgozóipar és javítás ágazatban emelkedtek az árak. A 2008. novemberihez hasonlítva árcsökkenés volt a kohászat, fémfeldolgozásban (3,7 százalék), a kőolaj-feldolgozásban (2,9 százalék), az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban, valamint a textil- és bőriparban (2-2 százalék), illetve a fa-, papír- és nyomdaiparban (1,4 százalék).

Tavaly 0,3 százalék csökkenés

A feldolgozóipar egészében az elmúlt egy évben 0,3 százalékkal mérséklődtek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 1,8 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2008 novemberinél, a víztermelés, -kezelés, -ellátás árai pedig 7,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2009. novemberben az előző hónaphoz képest a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,2 százalékos árcsökkenés, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,7, a beruházási javaknál 0,4 százalékos árnövekedést regisztrált a statisztika. Az előző év azonos hónapjához képest a beruházási javak termelői ára 0,8 százalékkal nőtt, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,6, a fogyasztási cikkek esetében 0,2 százalékkal mérséklődtek az árak. Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2009. novemberben 0,5, 12 havi összehasonlításban 1,2 százalékkal emelkedtek. A magyar fizetőeszköz egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 0,9, a dollárhoz képest 0,1 százalékkal gyengült, míg a 2008. novemberivel összevetve az euróhoz mérten 2,2 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva 12,8 százalékkal erősödött.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.