Kisvárosnyi ember a Magyar Vidék Napján

Tucatnyi színpadi műsor, hagyományos játékok, évszázados mesterségek bemutatói és a vidéki termékek színe-java fogadta az érdeklődőket. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásával, a tavalyi szívélyes fogadtatást követően immár második alkalommal érkezett budapesti vendégségbe a 96 hazai LEADER közösség, hogy bemutassák mindazt, amire joggal büszkék: hagyományaikat, gasztronómiájukat, művészetüket, turisztikai kínálatukat. Nem volt hiábavaló a három kisbíró keddi körútja a forgalmasabb köztereken, hiszen kora délelőttől késő estig talpalatnyi helyet alig lehetett találni a Kós Károly sétánytól a Mezőgazdasági Múzeum előtti térig.

Lószőr-ékszerektől a házi perecig

A 17. Sziget fesztivál Hungarikum falujából ismerős faházakból ezúttal is három-három jutott a hét régió LEADER akciócsoportjai által javasolt árusoknak. Nehéz lenne felsorolni a teljes kínálatot, elég az hozzá, hogy volt itt minden a lószőr-ékszerektől a tűzzománcon és kerámián át az üvegtermékekig, a helyszíni gyöngyfűzéstől a fafaragáson és kosárfonáson át a kovácsolásig, a mangalica-termékektől a házi perecen, rétesen, mézen, mézédes almán, bio-szörpön át a pálinkákig és borokig… A kiállítók pedig természetesen mindvégig mosolyogva, igazi falusias vendégszeretettel állták a látogatók rohamát.

Végig nagy létszámú volt a közönség

A nagyszínpadon 10 órától kezdve váltották egymást a vidéki fellépők, akik között találhattunk férfi dalárdát és majorett-csoportot éppúgy, mint néptáncegyütteseket és fúvószenei big-bandet. Mindegyik művészeti csoport kitett magáért és tartalmas szórakozást nyújtott a létszámában nem, csak összetételében változó közönségnek. Este hatkor következett – az egyébként az Aszódi kistérségben fekvő Bag községből indult – Palya Bea, aki érzelmes előadásával a Magyar Vidék Napja többezres vendégseregét is elbűvölte, majd hétkor léptek színpadra a Csináljuk a Fesztivált! énekművészei, akik sokszínű műsorukkal méltóképpen zárták az egész napos kulturális programot.

A legkisebbekről sem feledkeztek meg

A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg, az idei évben ugyanis egész napos gyerekműsorral, állatsimogatóval, vetélkedőkkel, íjászkodással és külön gyerekszínpaddal várták őket. Nem is hiába, hiszen a Babszem Jankó Társulat, a Ládafia Bábszínház és Bartha Tóni előadásai alatt egyaránt megtelt a vásári színpad előtere. Nagy érdeklődés övezte a Zalai megyei Resznekről érkezett Parasztolimpiát is, ahol falusi próbákon – mint például szekérátszerelés, vízhordás talicskában, kukoricaköpesztés, petrencehordás, bálagurítás – mérték össze fizikai és szellemi erejüket a vállalkozó kedvűek, míg az odalátogató közönség drukkolhatott kedvenceinek. Nem meglepő módon népszerű volt a saccmalac elnevezésű versenyszám, ahol egy süldőmalac súlyát kellett a lehető legpontosabban eltalálni, és aki a legközelebbi tippet tette, magát a malacot is hazavihette.

Konferenciát is tartottak

A vidéki termelők és mesteremberek bemutatkozása, illetve a szórakoztató programok mellett e napon rendezték meg a Két éves az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program című szakmai konferenciát is, amelyre hivatalosak voltak a 96 LEADER Helyi Akciócsoport képviselői és a Helyi Vidékfejlesztési Irodák vezetői. Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkárának köszöntője után dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár, az ÚMVP Irányító Hatóságának vezetője számolt be az eddigi eredményekről, illetve az év végéig várható pályázati lehetőségekről, aki beszédében kiemelte a vidéki gazdaság fejlesztését célzó LEADER program október 1-jei indulását. Pásztohy András miniszteri biztos a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat folyamatos bővülésének lehetőségeit taglalta, míg Mara Lai, az Európai Vidéki Hálózat képviseletében az unió tagállamai közötti együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet – a vidékfejlesztés területén is. Az esemény zárásaként az FVM vezetői jelképes csekktáblákat adtak át az ÚMVP III. tengelyének egy-egy régióból származó nyertes pályázói részére, akik falumegújítási, falusi turisztikai vagy mikrovállalkozás-fejlesztési projektjeik megvalósításához láthatnak hozzá a közeljövőben.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP irányító hatóságának támogatásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.