Kivágják a Csabagyöngye-ültetvények nagy részét

Erről Tavaszi József, a társaság elnök-igazgatója tájékoztatott. Elmondása szerint a szőlők közül a legkorábbi szüretelésű Csabagyöngyét csak Magyarországon termesztik. Ebből állítanak elő Európában leghamarabb újbort, amely kellemes illata és íze miatt is igazi hungarikumnak számít. A Csabagyöngyéből az országban a legnagyobb összefüggő ültetvénnyel a Balaton-Agrár Zrt. rendelkezett eddig, amely most pozícióját feladni kényszerül. Idén az Esca fertőzés (gombabetegség), az ültetvények elöregedése, elavult szerkezete, valamint a nyomott átvételi árak miatt gazdaságtalanná vált a Csabagyöngye-ültetvényeknek a fenntartása. A korábban hektáronként 100-140 mázsa szőlőt termő Csabagyöngye elöregedése és betegsége 30 százalékos tőkehiányhoz vezetett. A termés ugyanis 70 mázsára csökkent, így a többi szőlőfajtához képest még “tűrhető”, 60 forint/kilogrammos átvételi ár sem fedezi a termelési költségét.

“Nem az uniós támogatás motiválta a döntést”

“Nem az uniós kivágási támogatás motiválta a döntést” – szögezte le a cégvezető, aki szerint a kivágási támogatások iránti nagy igény és szigorú kritériumok miatt az ordacsehi társaság nem juthat uniós forráshoz a kivágási tervei véghezviteléhez. Tavaszi József elmondása szerint a 30 hektárnyi ültetvény kivágása a dél-balatoni Csabagyöngye termő terület 70 százalékát érinti. A Csabagyöngye érzékenyebb a betegségekre a többi szőlőnél, rövidéletű fajta, viszont a gyors érése miatt kevesebb permetezéssel és -önköltséggel termeszthető. A Balaton-Agrár Zrt. ezért nem kíván teljesen felhagyni ezzel a szőlőfajtával, öt hektáron újra telepítést terveznek. A felvásárlási áraktól is függ, hogy a kivágásokat milyen ütemben hajtják végre, és lesz-e további telepítés.

Brutális árzuhanás az idén a dél-balatoni borvidéken

A cégvezető szólt arról is, hogy a dél-balatoni borvidéken idén átlagosan 30-40 százalékkal csökkentek a szőlő felvásárlási árai, amit tetéz, hogy a borfeldolgozók a válság miatti gondjaikat továbbhárították a termelőkre. Bekövetkezett az, amire eddigi nem volt példa; az átvételi árak jelentős részét csak a jövő év második felében tervezik kifizetni. “Szomorú tény, hogy a túlélésért küszködő dél-balatoni szőlőtermelők számára nem a magyar feldolgozók, hanem a külföldi tulajdonban lévő Hungarovin-utód Törley Pezsgőpincészet Kft. kínálja most a legkorrektebb kondíciókat, az átlagosnál magasabb felvásárlási árakat és 30 napon belüli fizetést garantálva” – hangsúlyozta. Megjegyezte, csak azok a vállalkozások maradhatnak talpon, amelyek nem kizárólag szőlőtermesztésre alapozták a tevékenységüket.

Varga Péter szerint ki kellene bírni egy-két rosszabb évet

A badacsonyörsi Varga Pincészet készít egyedül bort a Csabagyöngyéből 2001-óta, évi 200 ezer palackra elegendő mennyiségű szőlőt vásárol fel a dél-balatoni borvidékről. Varga Péter borász elmondása szerint ez a szőlőfajta csemegeszőlőként is megállja a helyét, a korai és biztonságos termése miatt sok helyen fajtanemesítésre használják. A belőle – a fajtával azonos néven – készült bornak stabil a piaca, a primőr újborok iránt pedig növekvő kereslet tapasztalható. Ezért a badacsonyörsi pincészet igyekszik a közeljövőben megkötendő, hosszú távú szőlőfelvásárlási szerződéssel biztosítani, hogy ha ki is vágják a régi ültetvényeket a boglári borvidéken, újakat telepítsenek helyette. Varga Péter az átvételi árak kapcsán kifejtette, a dél-balatoni borvidék szőlőtermelése az elmúlt 4-5 évben átlagon felüli hozamot biztosított, amiből ki kellene tudni gazdálkodni egy-két rosszabb évet is. A pincészetek nem most tudnak magasabb felvásárlási árakat fizetni a gazdasági válság mellett azért, mert a 2006-2007-es irreálisan magas szőlő-felvásárlási árak megrendítették a magyar borászatot, a drága magyar borok exportpiacokról szorultak ki, és a pincészetek egy része felszámolás alá került – tette hozzá.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.