Küldi az APEH az egyszerűsített bevallási ajánlatokat

Az önadózás idén bevezetett új formájának lényege az, hogy az adózó egy nyilatkozattal megbízhatja az adóhivatalt, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el a személyre szóló szja-bevallás ajánlatát. Akik élni kívántak az új lehetőséggel, február 16-ig juttathatták vissza az APEH-hoz erre vonatkozó nyilatkozatukat.

Itt az összevetés ideje

Az adózók feladata most az, hogy összevessék az APEH ajánlatát a birtokukban lévő igazolásokkal. Amennyiben az adatok egyeznek, aláírva vissza kell küldeni az adóhatósághoz, ha pedig az adatokban valaki eltérést észlel, akkor javíthatja vagy kiegészítheti, és így juttatja vissza aláírva az ajánlatot, amivel érvényes adóbevallása lesz a tavalyi évre. A szja bevallás határideje május 20-a, így a bevallási ajánlatokat is addig kell visszaküldeni. A visszaigényelt adót 30 napon belül utalja az adóhivatal a megadott címre vagy számlaszámra.

Április 30-ig érkezik

Az APEH sajtóközleménye ismerteti: a nyilatkozatot beküldők közül 1.695 adózó nem felelt meg a törvényi feltételeknek, 158 magánszemély a nyilatkozat beadását követően elhunyt, 284-en pedig hibás, javíthatatlan nyilatkozatot adtak be. Időközben 29.690 adózó már teljesítette bevallási kötelezettségét, 13.822-en pedig kifizetői adat hiányában „nullás” bevallási ajánlatot, azaz egy értesítő levelet kapnak. Az APEH így április 30-ig 295.521 bevallási ajánlatot kézbesít postai vagy elektronikus úton.

E-mailben is érkezhet

Az e-mail címet megadó, illetve az elektronikus úton nyilatkozatot adó magánszemélyek az e-mail címre/tárhelyre kapják meg azt a tájékoztatót, amely az ajánlat eléréséhez szükséges nyolcjegyű azonosító kódot is tartalmazza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.