Kutatás-fejlesztés az agrárium versenyképességéért

A „Versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar” fejezetben szerepelt sikeres terv a magyar mangalica minőségének garantálására 2009-2012 között kidolgozandó DNS-alapú vizsgálati módszerrel  biztonsággal szűri majd ki a hamisítványokat. A fejlesztéseket Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter mutatta be a sajtó képviselőinek az emődi mangalica génbank telephelyén. A projekt címe a „Mangalica termékek versenyképességének javítása komplex vizsgálati portfólió felhasználásával”, amely hozzájárul majd a mangalica alapanyagokból készült termékek versenyképességének növeléséhez. E cél elérése érdekében tervezik a mangalica genomjának (genetikai állományának) részletes felmérését, egy gén- és szövet biobank létrehozását. Mindez segíthet a hungaricum fajta védelméhez szükséges jogszabályi környezet kialakításában, a hamisítások kiszűrésében.
Elsőként a biobankot alakítanák ki. A biobank az egyes állatokból származó szövet- és vérmintákat tartalmazza; kellően nagyszámú minta megfelelő rálátást nyújthat a fajta tulajdonságainak genetikai hátterének megértéséhez, lehetőséget ad az egyes fajták összehasonlításához. Az így szerzett DNS-mintákból reprodukálható a mangalica genomja, amely segítségével fel lehet kutatni az egyes fajtakülönbségek genetikai hátterét. Az eredmények arra is használhatóak lesznek, hogy a mangalica termékek eredetiségét igazolják. Lehetővé válik az is, hogy a mangalica vérvonal – akár kevert formában is – kimutathatóvá váljon egy-egy termékből.
További kutatási lehetőségeket jelent a mangalica szalonna tulajdonságainak felderítése. Így vélhetően megválaszolhatóak lesznek azok a kérdések, amelyekre eddig még senki sem tudott válaszolni a szakirodalomban: szignifikánsan különbözik-e a mangalica szalonnája más fajtákétól, illetve van-e ennek valamilyen – a jelenlegi feltételezéseknek megfelelő – egészségmegőrző hatása? A program további fontos célkitűzése, hogy felderítse, a fogyasztók általában hogyan viszonyulnak a mangalicából készült ételekhez, milyen „értéktöbbletet” jelentenek számukra ezek a termékek.
Az NKTH által meghirdetett Nemzeti Technológia Program második fordulójában (2008. július) a tervezetthez képest 10 milliárd forinttal több, mintegy 26 milliárd forint jutott nemzetgazdasági és társadalmi hatásuk szempontjából is jelentős stratégiai kutatások támogatására. A pályázati kiírásra négy alprogramban és egy dedikált tématerületen lehetett projektjavaslatokat kidolgozni. Az alprogramok – Élettudományok, Versenyképes ipar, Versenyképes agrárium és élelmiszeripar, Élhető és fenntartható környezet – keretében elsősorban az ipari igények felől érkező elképzelésekre lehetett pályázatot benyújtani. A „Védelmi és biztonsági kutatások” dedikált tématerület ezzel szemben a nemzetstratégiai célú hazai kutatás-fejlesztési tevékenységet ösztönözte.
A Nemzeti Technológia Program pályázatán egyetemek és magánvállalkozások konzorciumai indulhattak.

Az elnyert összegek megoszlása a kozorciumtagok között
Konzorciumtagok Összeg (millió forint)
Biomi Biotechnológiai Szolgáltató Kft. 80,5
Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet 82,0
WESSLING Hungary Kft. 81,0
Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet 76,0
Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont 82,0
Olmos és Tóth Kft. 80,8
Összesen 485,3

   


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.