Legyen tilos beszerzési ár alatt árulni az élelmiszereket

Az európai élelmiszerárakról szóló, csütörtökön 390 igen, 112 nem, 71 tartózkodó vokssal elfogadott véleményadó jelentés szerint a közelmúltban az élelmiszerárak nagyfokú ingadozása volt jellemző. Ennek a képviselők szerint nem egyértelmű a mezőgazdasági ágazatra gyakorolt hatása: „míg egyesek hasznot húztak az árak emelkedéséből, addig mások –többnyire az állattenyésztői és az élelmiszer-feldolgozói oldalról – jóval magasabb költségekkel kénytelenek számolni”.

Tisztességtelen feltételeket szabnak a nagy áruházak

A szövegben az áll, hogy „az EU-szerte tapasztalt tények arra engednek következtetni, hogy egyes nagy áruházak vásárlóerejüket a beszállítóiknak fizetett árak fenntarthatatlan szintre történő lenyomására és tisztességtelen feltételek kiszabására használják fel”.
A képviselők megjegyzik: „a fogyasztói árak Európában átlagosan ötszörösét teszik ki a mezőgazdasági termelő által kapott áraknak, holott az európai mezőgazdasági termelők ötven évvel ezelőtt az élelmiszerek kiskereskedelmi árának megközelítőleg felét kapták kézhez”.

Nagyfokú önellátást Európában

A jelentés szerint „stratégiailag kívánatos a nagyfokú önellátás biztosítása Európában”, és ezért „törekedni kell az élelmiszerellátásunkat biztosító európai termelők helyzetének megerősítésére”. A szövegben az áll, „hogy miközben a fogyasztók a versenynek köszönhetően versenyképes áron juthatnak élelmiszerekhez, a mezőgazdasági termelők számára is biztosítani kell a stabil jövedelmet, amely fedezni az előállítási költségeket és a termelők munkájáért járó méltányos javadalmazást, többek között a jó minőségű élelmiszerekkel való ellátás biztonságának szavatolása érdekében”.

Aggályos áruházi módszerek

Az EP „aggódik az olyan értékesítési gyakorlatok miatt, mint például az árucikkek előállítási költségük alatti áron történő eladása, minél több vásárló áruházba csalogatása érdekében”. A képviselők „támogatják az élelmiszerek előállítási költségük alatti áron történő eladásának betiltását”. A jelentés elítéli, hogy a kereskedelem esetenként a termelőkre nézve káros módszerekkel „használják ki piaci erejüket”. A jelentés ilyen módszernek tartja a regisztrációs díj, a polcpénz szedését, a kilistázással fenyegetést, a már eladott árukra vonatkozó visszamenőleges árengedményt, a kereskedelmi reklámköltségekhez való hozzájárulás fizettetését vagy a kizárólagos beszerzési megállapodásokat. A szöveg – bár elismeri, hogy az élelmiszerellátási lánc különböző szintjein jelentkező piaci koncentráció rövid távon az élelmiszerek alacsonyabb árszínvonalához vezethet -, megjegyzi, hogy „közép- és hosszú távon ügyelni kell arra, hogy ez ne károsítsa a szabad versenyt, és ezáltal ne szoruljanak ki a kistermelők a piacról, valamint ne csökkenjen a fogyasztók rendelkezésére álló választék”.

Kivizsgálni az árkülönbségeket

A jelentés „felszólítja a Bizottságot, hogy éves jelentéseiben vizsgálja meg a termelői és fogyasztói árak közötti szakadékot, a tagállamokban alkalmazott árak közötti, illetve a különböző mezőgazdasági termékek árai közötti különbségeket”. Az EP „szorgalmazza, hogy bizonyos alapvető élelmiszerek tekintetében – a kőolajtermékekhez hasonlóan – uniós szinten dolgozzanak ki válság-előkészületi és tárolási terveket”.

Ellenőrzött import

A képviselők felszólítják a Bizottságot, „hogy olyan WTO-megállapodást kössön, amely elegendő mozgásteret biztosít a mezőgazdasági ágazat számára ahhoz, hogy továbbra is versenyképes maradhasson a fejlődő országokkal szemben”. A parlament arra is felszólítja a Bizottságot, hogy „fokozottabban ellenőrizze az élelmiszer-behozatalt, különösen az európai higiéniai és környezetvédelmi előírások betartása tekintetében, annak érdekében, hogy az uniós fogyasztókat az importtermékekkel ne tegyék ki nagyobb kockázatoknak”.

Telefonos ügyelet

A jelentés végül olyan, „a fogyasztókat és mezőgazdasági termelőket szolgáló telefonos ügyelet létrehozását” sürgeti, „ahol bejelenthetik a visszaélések eseteit, és ahol egész Európából származó információk állnak rendelkezésre összehasonlítható termékekről és árakról”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.