Lesz Európai Mikrofinanszírozási Eszköz

Mint az Joseph Daul-nak, a néppárti frakció vezetőjének, Őry Csabának, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság néppárti koordinátorának, valamint Traian Ungureanu néppárti árnyék-jelentéstevőnek közös sajtóközleményéből kiderül, a Néppárt a többi parlamenti frakcióval folytatott tárgyalások során sikeresen érvényesítette álláspontját a mikrofinanszírozási eszköz mielőbbi megteremtése érdekében.
Jóllehet a dosszié jelentéstevője a szintén magyar európai parlamenti képviselő Göncz Kinga, nem felejtkezhetünk meg a tényről, hogy eredetileg néppárti javaslatról van szó. 2009 tavaszán Becsey Zsolt néppárti európai parlamenti képviselő saját kezdeményezésű jelentése szólította fel az Európai Bizottságot a mikrofinanszírozási eszköz megteremtésére, amelynek segítségével a konvencionális hitelpiacról kiszorult emberek is pénzügyi segítségben részesülhetnek, legyen szó akár mikrovállalkozások elindításáról vagy fejlesztéséről. Mivel a dossziéról együttdöntési eljárás keretében kell megállapodnia az uniós intézményeknek, a Tanács, a Bizottság és az Európai Parlament háromoldalú egyeztetések során igyekezett közelíteni egymáshoz az álláspontját. Ezek az informális trialógusok egyelőre nem jártak teljes sikerrel, továbbra is eltér az intézmények álláspontja az eszköz rendelkezésére bocsátandó összeg nagyságáról, valamint a finanszírozás hátteréről. Az Európai Parlament azonban a ma elfogadott első olvasati véleményével egyértelmű jelzést adott a Tanácsnak, hogy minél hamarabb megállapodásra kell jutni az érintett uniós intézményeknek a mikrofinanszírozási eszköz megteremtéséről. Különösen annak fényében, hogy az Európai Parlament 25 millió eurót elkülönített 2010-re az uniós büdzséből az eszköz finanszírozására.
Őry Csaba fideszes európai parlamenti képviselő tegnap esti plenáris felszólalásában hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt mindig is kiemelt figyelmet fordított a szociális kirekesztődés elleni harcra, egy-egy dosszié tárgyalása során mindig arra törekedett, hogy érvényesüljön a kezdeményezések munkahely-teremtő hatása, különös hangsúlyt helyezve a kisvállalkozásokra és magára a vállalkozói szellemre. A képviselő emlékeztetett arra, hogy nem felejtkezhetünk el az uniós munkaerő jelentős részét kitevő kisvállalkozókról, a 10-nél kevesebb főt foglalkoztató hentesekről, pékekről, vagy éppen zöldségesekről, akiket ráadásul szintén igen jelentős mértékben érintett a pénzügyi és gazdasági válság. Ezeknek a kisvállalkozóknak is hitelre van szüksége a vállalkozásuk fellendítéséhez, vagy éppen a válságból való kilábaláshoz, viszont méretükből adódóan olyan kis összegre, amelyet normál esetben nem kaphatnak meg a bankoktól. Az európai bizottsági javaslatban szereplő mikrofinanszírozási eszköz megteremtésével viszont a bankok uniós garanciát kapnának a mikrohitelek finanszírozására, áthidalva ezt a problémát. Mivel minden tagállamban jelentős számú kis-és közepes vállalkozás található, Magyarországon például a vállalkozások 90%-a 10-nél kevesebb főt foglalkoztató kisvállalkozás, mindannyiunk érdeke ennek a foglalkoztatás és a gazdaság élénkítése szempontjából is kulcsfontosságú eszköznek a mihamarabbi megteremtése.

English version >>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.