Likviditási és beruházási gondok az agrárágazatban

Gőgös Zoltán kifejtette: érdemi piaci visszaesést még nem tapasztaltak az ágazatban, sőt a friss gyümölcs és zöldség piacán bővülés látható.

Óvatosak a bankok

A likviditási problémák viszont egyértelműen sújtják az ágazatot, főleg az élelmiszeripart, mert a bankok nagyon óvatosak a hitelezésben. Hozzátette: ezért két nagy termelés-szervező integrátornak nyújtottak kétszer 5 milliárd forintos állami garanciát, hogy 50-60 ezer termelő el tudja kezdeni a tavaszi munkákat.

Beruházási gondok

A beruházási problémákat érzékeltetve az államtitkár úgy fogalmazott: „Azt tapasztaljuk, hogy míg korábban egy-egy állattartó telep beruházásához három-négy bank is jelentkezett társfinanszírozóként, most sorban olyan feltételeket szabnak, amikkel a beruházók nem tudnak mit kezdeni”.

25 milliárdos hitelprogram

Közölte: a tárca még augusztusban elindított egy 25 milliárd forintos hitelprogramot, amiből eddig mindössze 6-7 milliárd forintot hívtak le önrész-kiegészítő finanszírozásokhoz. Gőgös Zoltán hangsúlyozta: egy-két héten belül várható, hogy egyezségre jutnak az Európai Unióval, mert a szabályozás szerint túlfinanszírozottnak minősül, aki elérte az 50 százalékos támogatást, így nem tudja igénybe venni a hitelt. Az állattartó telepek beruházása például 75 százalékos támogatással valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.