Magyar javaslat az ökocímkére

Hegyi Gyula, az Európai Szocialista Frakció témafelelőse felszólalásában elmondta, hogy a különböző termékek környezetre gyakorolt hatásának fontos tényezővé kell válnia az Európai Unióban. Az új jogszabály megteszi a szükséges lépeseket, hogy a vásárlók jobb és világosabb tájékoztatást kapjanak a leginkább környezetbarát termékekről. Ugyanakkor a mostani nehéz gazdasági körülmények között nem hárít nagy terheket a gyártókra.

Kisebb terhek

Hegyi Gyula javaslatára csökkentették azoknak a kis- és közepes vállalkozások terheit, melyek pályázni akarnak a címkére. Így magyar javaslatra olcsóbb lesz a címke kiváltása. Az új jogszabály ugyancsak megkönnyíti és felgyorsítja az engedélyezési folyamot, csökkentve a bürokratikus akadályokat. Hegyi kiemelte: nagyon fontos, hogy egy termék esetében az egész életciklust vegyük figyelembe a gyártástól a megsemmisítésig. Gyakran előfordul, hogy egy termék „zöldnek” tűnik, de gyártása, szállítása, illetve majdani megsemmisítése szennyezi a környezetet. A címkét elnyert termékek nem tartalmazhatnak semmilyen veszélyes kémiai anyagot.

Kevés a felmentés

Ez alól csak nagyon kevés esetben adható felmentés, és csak akkor, ha a termék egyébként környezetbarátabb, mint a helyettesítő termék. Jellegzetes példa erre az energiatakarékos izzó, mely egész életciklusa alatt sokkal kisebb terhelést jelent a környezetre, mint hagyományos társa, de nagyon kis mennyiségben tartalmaz higanyt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.