Magyarország felülvizsgálja a német húsimport-határozatát

Ezt Kardeván Endre (képünkön), a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára mondta.. A módosított határozatot Magyarország szerdán továbbítja az Európai Bizottságnak jóváhagyásra – tette hozzá az országos főállatorvos, aki szerint a dioxin-ügyről szóló német beszámolók, és a kilátásba helyezett német intézkedések alapján szükséges a magyar határozat módosítása. Az elmúlt napokban alkalmazott szigorú vizsgálatok során sem találtak dioxinnal szennyezett termékeket, összességében megállapítható, hogy a német termékek biztonságosak – mondta a szakember. Ugyanakkor a magyar hatóságok továbbra is fontosnak tartják a magyar fogyasztók védelmét, ezért szigorú ellenőrzések maradnak érvényben, mert csak így garantálható a magyar fogyasztók teljes biztonsága – tette hozzá Kardeván Endre. Kardeván Endre jelezte: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, valamint személyesen ő maga tárgyalásokat folytatott a szóban forgó ügyben Ilse Aigner német mezőgazdasági miniszterrel, valamint John Dallival, az Európai Bizottság egészségügyi biztosával. Közölte: a magyar intézkedést hivatalosan az EU Bizottság nem kifogásolta, csupán szóbeli kérés hangzott el az intézkedés megváltoztatására. A mostani dioxin-botrány miatt az Európai Bizottság egészségügyi biztosa négypontos javaslatot terjesztett elő a további hasonló esetek megakadályozására. E szerint: fizikailag el kell különíteni az ipari és a takarmányzsír előállítását, valamint szállítását; továbbá engedélyhez kell kötni a takarmánygyártó üzemek működését a mostani regisztráció helyett; újfajta – szigorúbb – dioxin-ellenőrzést kell bevezetni a takarmánygyártásban; bejelentési kötelezettség terheli a laboratóriumokat, beleértve a magánlaboratóriumokat is, amennyiben dioxin-szennyezést találnak. Az államtitkár beszélt arról is: Magyarországon továbbra is szigorúan ellenőrzik a dioxin-botrány miatt esetlegesen érintett élelmiszercsoportokat, a tojást, a csirkehúst, valamint a sertéshúst és a takarmányokat. Az ellenőrzés alá vont árut másodlagos élelmiszer-ellenőrzési módszerekkel, valamint kockázatbecslést alkalmazva vizsgálják. Kardeván Endre közölte: az unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerében a magyar áruk és termékek 0,5 százalékos előfordulási arányban vannak, míg ez az arány más államoknál magasabb. Magyarországra havonta mintegy 90-150 ezer tojás érkezik külföldről, évente pedig mintegy 150-160 ezer tonna sertéshúst hoznak be az országba máshonnan, ennek mintegy harmada, azaz 50 ezer tonna származik Németországból. Az államtitkár megjegyezte: a takarmány-előállító üzemeket ugyanúgy ellenőrzik mint az élelmiszereket, illetve élelmiszer-előállítókat. Kardeván Endre utalt arra is, hogy a vidékfejlesztési tárca ösztönözni kívánja a hazai sertéstenyésztését.

Vélemény, hozzászólás?