Maradhat a génmódosított kukorica tilalma

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace és az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület értesülései szerint az EU tagállamok többsége a mai ülésen leszavazta az Európai Bizottság azon javaslatát, amely a MON810 génmódosított kukorica termesztésére hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazta. Csupán néhány kivétellel a legtöbb tagország támogatta a magyar moratórium fennmaradását. A döntés következtében a magyar tilalom továbbra is érvényben marad.

Nemzeti összefogás eredménye

A mai döntés nemzeti összefogás eredménye: a köztársági elnök, a kormány, a kormánypártok, az ellenzék, parlamenten kívüli pártok, gazdaszervezetek, és környezetvédő szervezetek egyaránt felléptek azért, hogy az EU tagállamok Magyarországot támogassák. A zöldszervezetek köszönik mindenkinek, aki hozzásegítette Magyarországot ehhez. „Fontos győzelem ez a magyar mezőgazdaság, természeti környezetünk és az európai demokrácia számára” – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Az újabb brüsszeli „pofon”

Ez már a második „pofon” a tagállamoktól – vélik a zöldek. Két évvel ezelőtt a tagállamok egyszer már kiálltak a génmódosított kukorica magyarországi termesztési tilalma mellett, és a többi országokét is figyelembe véve ez már az ötödik alkalom, hogy minősített többséggel elvetik a Bizottság javaslatát. „Hányszor kell még nemet mondanunk, hogy a Brüsszel végre tudomásul vegye, hogy Európa nem kér a génmódosított növényekből?” – tette fel a kérdést Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.